...

vriendSystemisch coachen is iets wat ik mijzelf en mijn leerlingen automatisch zie doen als we in gesprek zijn met een goede vriend of vriendin. Het gesprek gaat eerst over koetjes en kalfjes, totdat een echt probleem opduikt. In het gesprek ervaart jouw vriend(in) allerlei ervaringen met soms bijbehorende emoties en overtuigingen, die voor jou van een afstand niet op zijn plek lijken bij de hier en nu situatie. Als je dit teruggeeft aan je vriend, heeft dat vaak helemaal geen zin. Dan blijkt weer eens hoe gehecht we vaak zijn aan ons verhaal en onze opvatting over hoe het verleden was. Jij als buitenstaander ziet het anders, maar degene die het betreft, heeft een dichtgetimmerd beeld van de situatie uit het verleden. 

Ook als het ellendige verhalen zijn, die in werkelijkheid niet zo ellendig zijn als we denken, toch houden we vast aan onze beelden.

Dat dit vasthouden uiteindelijk voortkomt uit liefde aan iets of iemand uit de familie, kunnen we dan nog niet ervaren, maar aan het einde van zo’n gesprek vaak wel

Het pijnlijke aan ons leven kan soms zijn dat we in een tunnelvisie van ons ego terechtkomen. Pierre Janet, de grootvader van alle psychotherapeuten noemde dit het ‘idee fixee’. Pierre Janet inspireerde Freud en dit gedachtegoed is een van de pijlers waaruit familieopstellingen is ontstaan.

Het wonderlijke is ook vaak dat ons ‘idee fixee’ een overlevingspatroon is dat niet alleen is te duiden vanuit onze jeugd, maar overgenomen gevoelens van andere familieleden blijken te zijn. (zie de lezing over het ontstaan van systemisch werk uit de masterclass Het nieuwe opstellen door Hylke Bonnema. Deze lezing is opgenomen tijdens deze eerste masterclass in juni en is nu te vinden op Youtube.

Verder met ons systemisch coachinggesprek…

We beginnen onze vriend iets te vragen over het verleden, want door het systemische werk voelen we al aan dat deze verhalen ergens loyaal aan zijn. Dus vragen we ‘Goh, hoe zit het eigenlijk met je ouders en/of je grootouders?’ Dit doen we in alle openheid en liefde voor onze vriend. Het is een randvoorwaarde dat mijn vriend bereid is om dit aan te gaan met mij. Als dit zo is, begint het verhaal over de ouders en/of grootouders en ineens voel jij dat er iets begint te verschuiven. Het gaat ineens over het verleden, we zitten met zijn tweeën in het verhaal van het verleden. Het hier en nu verhaal is even op de achtergrond. Dit alleen al is een verschuiving van ons ik of ego in de kramp, naar een groter veld.

Vanuit open interesse en liefde vragen we steeds door naar verder in het verleden, zonder dat we mee het verhaal ingezogen worden. Het verhaal vanuit het ego raakt nu steeds verder op de achtergrond, totdat we de situatie vanuit een groter perspectief kunnen bekijken, en helemaal niet meer zo last hebben van het gebeurde.

In zo’n gesprek is alsof de geest van het veld door ons heen stroomt en wij intuïtief precies die dingen oppikken die bij de ander kwartjes doen vallen. Ons werk is veel meer dan een methode, het is een manier van diepe, vaak onbewuste velden van verbinding leren voelen. Het is een levensstroom die tastbaar, hanteerbaar en waarneembaar is.

In één op één coaching ga je als coach natuurlijk dieper in op de materie bij je cliënt. De cliënt heeft ervoor gekozen om dit met jou als coach aan te gaan en jij bezit de professionele basis om dit gesprek te voeren. Om je nog beter op weg te helpen in het systemische coachgesprek heeft Hylke de workshop Systemisch Coachen ontwikkeld.

Gerelateerde Berichten

× Hoe kunnen we je helpen? Available from 09:00 to 18:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday