Ik merk dat ik steeds verder uitreik in mijn vak met mijn klanten. Met mijn huidige ​jaar​groepen ​ga ik ​nog meer de diepte in en iedere dag ontwikkel ik me en ontvouwt ​het veld zich verder. Ik voel dat ik de juiste klanten aantrek en dat het stroomt vanuit mij naar mijn doelgroep. De stroming tussen jou en je ​doelgroep is belangrijk​, zowel tijdens een opdracht als vooraf tijdens de sales en marketing van je product. Nodig de koopman in jezelf uit en voel de echte liefde voor je klanten en hun doelgroep. Hou je echt van je doelgroep? Of wil je gewoon geld verdienen? Hou je op een ruwe, bijna seksuele manier van je doelgroep? Zoals verzorgsters die de poepluiers verschonen van ouderen? Dat betekent dat je ten koste van jezelf, egoloos wilt uitreiken.

 

Houden van je doelgroep

Succes heeft te maken met de juiste doelgroep vinden, en daarin gaan opbouwen. Niet met al die andere mensen die je ontmoet en die ook iets willen. Wanneer iedereen jouw klant is, dan is niemand je klant. Vraag je steeds af: waar maak ik gebruik van, en wat zijn dan mijn echte klanten, waar pas ik bij? Dat wat je achter je hebt aan ervaringen en dat wat in jou zit, daar kun je in het hier en nu heel goed verbinding mee maken. Vanuit de onderstroom heb je dat in je wortels. Het zijn die wortels waarop een klant jou uitkiest. Uiteindelijk ben je met je klant uit hetzelfde hout gesneden.

Contracting

Het salestraject is het traject dat je afloopt met je klant voordat je de opdracht krijgt. Dat betekent de periode van kennismaken, offreren en overleggen. Misschien is dit traject wel het belangrijkste gedeelte van de eigenlijke opdracht. Wanneer dit traject goed gaat, zal de opdracht bijna altijd ook goed verlopen. Voelt het niet goed, dan is het niet verstandig om meteen de opdracht aan te nemen. Eerst ga je na bij jezelf wat er niet goed voelt. Het kan ook juist iets zijn waarop je een oordeel hebt, en waarom je geroepen wordt om dit te openen. Weeg dit af en laat het antwoord vanuit jezelf komen. Wees bewust van duidelijke en heldere contracting. Ga vooral ook niet jouw methode uitleggen aan mensen. Geef niet teveel van jezelf weg, werk niet te hard.

Verleidingskunst

In het voorgesprek met je klant maak je gebruik van een zekere verleidingskunst, maar wel op een zuivere manier. Het gaat erom een band van vertrouwen te smeden en een verbinding aan te gaan. Wees je bewust dat jouw klant ook zijn of haar doelgroep wil helpen. Neem je klant mee op reis, nodig uit op een zachte manier. Ga geen kennis overbrengen of nog erger de les lezen in dit stadium. Dat hoef je eigenlijk nooit te doen trouwens. Houd respect voor je communicatiepartners. Schakel je oordeel uit, maar blijf toch jezelf. Het snijvlak tussen deze twee is scherp, wees je bewust van het hellende vlak tussen het likkende hondje dat pootjes geeft en de te strenge prediker van je eigen leer.

Zijnskwaliteiten

Je zijnskwaliteiten bestaan uit dat wat je doet, dat wat je denkt, dat wat je voelt en dat wat jij bent. Welke klanten roepen jou werkelijk? Je roeping gaat daar naar toe. Luister naar de stroming. Soms is het niet zoals je zou willen, maar anders. Luister naar de werkelijke stroom, want daar zit de kracht. Wat heb jij de komende tijd te doen om dit toe te laten? Soms begint de eerste stap als een blokkade, maar vind je juist daarachter de ware krachtbron. Bereid zijn je open te stellen is hierin misschien wel de belangrijkste kwaliteit. Gewoon met alles wat je bent, mooi en minder mooi. Je ding gaan doen, vallen en weer opstaan. Vertrouwen op de groei die je onherroepelijk zult doormaken.

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!

Hylke Bonnema.

PS. Op al deze wezenlijke stappen ga ik dieper in in mijn boek ‘Geld verdienen met je roeping’, dat binnenkort verschijnt. Tijdens de dagworkshop ‘Geld verdienen met je roeping’, die ik op 2 juni weer geef doen we hier opstellingen over.

Share This