...

BEN JIJ EEN PLEASER?

De meesten van ons, inclusief ikzelf, staan voortdurend in de ‘please stand’. Daar lijkt niets mis mee. Je bent immers naar buiten gericht, wilt het de ander steeds naar de zin maken en zo goed mogelijk voor hem of haar zorgen. Je denkt dat je er op deze manier volledig voor de ander bent, maar is dit wel zo?

Aandacht trekken

Aandacht is een interessant materie in onze ontwikkeling. Iedereen die meerdere kinderen heeft, heeft vast wel eens gemerkt dat kinderen voortdurend zitten te scannen ‘wie krijgt hier meer dan de ander?’ Sommige kinderen weten te overleven in het gezin van herkomst door zich terug te trekken. ‘Oh, die horen we eigenlijk helemaal niet, die is zo stil, hoe is het eigenlijk met hem of haar?’ Ook dat terugtrekken is een manier om aandacht te krijgen. En dan heb je de types zoals ik, met een grote mond, of kinderen die allemaal gekke dingen doen om aandacht te krijgen.

Wat is jouw strategie?

Als jij kijkt naar jouw gezin van herkomst, hoe heb jij geleerd om met het veld van aandacht om te gaan? Door heel netjes je best te doen en daardoor aandacht te krijgen of door tegendraads dat niet te doen? Wat was jouw aandachtsstrategie? We hebben allemaal maniertjes ontwikkeld, maar de vraag is: passen die maniertjes (nog) bij hoe jij van binnen echt bent? Of ben je helemaal niet (meer) zo en doe je deze dingen onbewust? Nadenken over deze vragen geeft je informatie over je eigen functioneren.

Opleider & Opsteller

In onze maatschappij zijn we gewend om eerst een structuur te krijgen, vanuit het hoofd. Bij Hylke word je gestimuleerd om zelf te gaan voelen. Je krijgt geen kader, en dat brengt je dicht bij jezelf zodat je gaat vertrouwen op je eigen gevoel.

“Als je kijkt naar jouw gezin van herkomst, wat heb jij geleerd om daarin met het veld van aandacht om te gaan?”

Sharing

Want weet je wat zo bijzonder is? Als volwassen mensen zitten wij ook vaak nog te kijken: wie krijgt er meer aandacht dan ik? Dit zie je heel vaak gebeuren in groepen. In mijn jaargroepen houden wij altijd een sharing. Daarbij deelt iemand een paar minuten hoe hij zich voelt met de groep. En krijgt in die paar minuten dus de volle aandacht van de groep. Dan komt de aandachtsstrategie heel vaak naar boven. Zo’n sharing is dus een goed moment om jouw aandachtsstrategie te onderzoeken.

Zo ben je authentiek

Weet je wat er ook gebeurt? Wanneer jij jezelf inbrengt in een groep precies zoals jij bent en zoals jij je voelt, zonder zoveel rekening te houden met de ander? Als jij authentiek jezelf laat zien en zegt wat je wilt en voelt, dus niet ‘pleaset’, dan voelt dat voor jezelf misschien oncomfortabel. Je neemt veel ruimte in. Maar anderen blijken jou dan juist als authentiek te ervaren, omdat je echt iets van jezelf geeft. Veel meer nog dan wanneer jij je op de ander richt en probeert aan verwachtingen te voldoen. Of als je je inhoudt omdat je bang bent te veel aandacht te trekken. Dat is het hele bijzondere aan aandacht. Ik nodig je uit vandaag eens na te denken over jouw strategie en wat je nog zou willen leren. Leuk als je het hieronder deelt in de comments!

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!

Hylke Bonnema

PS. In de liefde is helemaal jezelf zijn en blijven ook altijd een thema. Ook als je geen relatie hebt, maar wel op zoek bent. Op zaterdag 21 oktober geef ik een dagworkshop ‘Leef de Liefde’.  Op deze dag onderzoeken wij hoe jij de obstakels rondom liefde en relaties in jouw leven kunt opheffen.

 

 

 

 

 

OPSTELLINGEN ONTDEKKEN?

Ervaar thuis de kracht van intuïtief systemisch coachen en maak een doorbraak in werk, liefde en leven.

Download nu het thuisgids Thuisgids Opstellen. Dan ontvang je ook elke twee weken onze inspiratiemail.

 

 

 

 

 

[et_bloom_inline optin_id="optin_2"]

Gerelateerde Berichten

× Hoe kunnen we je helpen? Available from 09:00 to 18:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday