...

Het Nieuwe Opstellen

Intuïtief Systemisch Coachen

Onze wereld heeft meer dan ooit mensen nodig die, naast goed kunnen denken en doen, ook goed kunnen voelen en zijn. Mensen die intuïtief, empathisch, krachtig en intelligent handelen ten dienste van al het leven op aarde. Een mensheid die opnieuw leert samenwerken met het leven en met de natuur. Mensen die bereid zijn hun levenslot te omarmen in plaats van ertegen te vechten of het te proberen te manipuleren. Mens en technologie in een prachtig samenspel met leven, nieuw leven en natuur. Met dit boek wil ik mijn bijdrage leveren aan deze wereld door met opstellingen en systemisch coachen opnieuw de verbinding te maken: tussen mens en natuur, tussen ratio en intuïtie, tussen denken en voelen. Deze werkvorm is al eeuwenlang gebruikt door natuurvolkeren: ze maken zo verbinding in het klein, bij zieke of zoekende mensen, en in het groot, bij organisatorische, politiek-maatschappelijke bewegingen.

Ik wil iedereen die serieuze interesse heeft in menselijke ontwikkeling dit boek aanbevelen. En ik wil ook coaches theoretisch, maar vooral praktisch inspireren om te leren over opstellingen en systemisch werk. Daarnaast wil ik collega-opstellers/systemisch coaches stimuleren hun werk te verbreden en/of te verdiepen.

In de beginfase van het opstellingenwerk was het werk nog wat doorspekt van oordelen, sturing en willen repareren. Met de titel Het Nieuwe Opstellen wil ik het vak herdefiniëren. Ik volg nu mijn eigen waarneming, inzichten en het effect bij cliënten. Mijn eerste inspiratie komt van Bert Hellinger, die zegt dat ‘het oude opstellen voorbij is’. En over het verschil tussen het klassieke opstellen en het nieuwe opstellen zegt hij: ‘Het is of je op de fiets of met een Ferrari ergens naartoe rijdt.’

Heb ik de waarheid in pacht? Nee, die is voortdurend, al ‘fouten makend’, onderweg. Ik kijk er dan ook naar uit om samen met jou op reis te gaan met dit boek. Het gaat niet om de theorie, maar om hoe we samen het leven op aarde nog meer kunnen dienen en met diep plezier kunnen samenleven. Als we leren voelen, gaat alles beter!

Ik kijk uit naar je inzichten, vragen en je reacties.

 

 

PS. Ik heb hier een inkijkexemplaar van het boek voor je…

Van blokkade naar beweging

Hoe help je cliënten vanuit een blokkade naar beweging? In plaats van over de blokkade te praten en deze te analyseren, helpen opstellingen de cliënt om te (door)voelen. De opsteller wijst de weg naar binnen, naar het weten dat alles er al is en daarop durven vertrouwen. We dragen immers alle antwoorden al in onszelf. Maar soms is de weg ernaartoe geblokkeerd. Misschien voelt de cliënt diep vanbinnen een signaal, maar durft hij het niet te geloven, te bespreken, erop te vertrouwen. De opsteller hoeft het slechts ‘aan het licht te brengen’.

Een nieuwe dimensie aan het opstellingenvak

Bij opstellingen gaat het om het aankijken van de blokkade en de (innerlijke) beweging die daardoor ontstaat. Dat doe je niet met je hoofd, maar door te voelen. De beginfase van het opstellingenwerk was nog doorspekt met oordelen, sturing en willen ‘repareren’. De kracht van het nieuwe opstellen zit in het vertrouwen op gevoel en intuïtie.

Helder boek voor opstellers en coaches

Het opstellingenwerk is een reis terug naar jezelf, in je lijf, in je levenskracht op aarde. Het is een reis naar (weer) geaard zijn, met je voeten op de grond. Dit heldere boek is daarbij een reisgids, en neemt je eerst mee op reis in jezelf, voordat je reisleider wordt van anderen. Opstellers en coaches die systemisch werk in hun sessies willen inzetten, vinden in Het nieuwe opstellen een schat aan inspiratie.

 

Inkijkexemplaar

 

INLEIDING

 

1 VEELVOORKOMENDE THEMA’S BIJ OPSTELLINGEN 

1.1 LIEFDE, RELATIES EN INTIMITEIT

1.2 LICHAAM, GEZONDHEID EN ZIEKTE

1.3 WERK, CARRIÈRE EN GELD

 

2 ORGANISATIE, LEIDERSCHAP EN CULTUUR

2.1 UNIVERSELE SYSTEMISCHE PRINCIPES

2.2 ZIEL EN BEHUIZING – ORGANISATIESTRUCTUUR VOLGT MISSIE, VISIE EN WAARDEN

 

3 DE BASISHOUDING 

3.1 CEREMONIËLE RUIMTE

3.2 WAT TIPS VOORAF

3.3 WAAROM IS DE BASISHOUDING ZO BELANGRIJK?

3.4 ASPECTEN VAN DE BASISHOUDING

3.5 HOE TEM JE EEN DRAAK?

 

4 VAN HET OUDE OPSTELLEN NAAR HET NIEUWE OPSTELLEN

4.1 HET PROCES VAN BERT HELLINGER

4.2 DE VERSCHILLEN TUSSEN HET OUDE (KLASSIEKE) EN HET NIEUWE OPSTELLEN

4.3 HET NIEUWE OPSTELLEN

4.4 DE VERSCHILLENDE LAGEN VAN JE VERLEDEN IN OPSTELLINGEN

4.5 DE REIS VAN DE ZIEL, DE 5 STAPPEN DIE IN ALLE OPSTELLINGEN TERUGKOMEN

4.6 TIJD, KAIROS, HIER-EN-NU

4.7 OPSTELLINGEN EN DE SEIZOENEN

4.8 IK BEN EIGENLIJK NIET VEEL BETER DAN JIJ

4.9 GENIET VAN JE PASSIE

 

5 HOE DOE JE EEN INDIVIDUELE SESSIE?

5.1 TIJDENS DE INDIVIDUELE SESSIE

5.2 NA DE OPSTELLING

5.3 GOED OM TE WETEN

 

6 HOE DOE JE EEN RELATIEOPSTELLING?

6.1 OVER RELATIES

6.2 OPSTELLINGEN MET RELATIES/KOPPELS

 

7 HOE DOE JE EEN GROEPSSESSIE? 

7.1 HOE WERKT DAT, WERKEN MET EEN GROEP?

7.2 GROEPSDYNAMICA EN GROEPSVAARDIGHEDEN

7.3 DE GROEP, DE CLIËNT EN JIJ

7.4 WELKE GROEPSOPSTELLINGEN ZIJN ER?

 

8 WERKVORMEN 

8.1 VERSCHILLENDE WERKVORMEN VAN OPSTELLINGEN

8.2 OPSTELLINGEN DOEN IN EEN-OP-EENSESSIES

8.3 OPSTELLINGEN DOEN IN EEN GROEP

8.4 EEN SYSTEMISCH GESPREK VOEREN ZONDER OPSTELLING

 

9 HERKOMST VAN HET NIEUWE OPSTELLEN 

9.1 INSPIRATIEBRONNEN VAN BERT HELLINGER

9.2 SIGMUND FREUD

9.3 FRANSE REVOLUTIE

9.4 DE KRACHT VAN DE NATUUR

9.5 SJAMANISME EN OPSTELLINGEN

9.6 VAN FILOSOFISCH NAAR SPIRITUEEL PERSPECTIEF

9.7 LATEN WE ONZE INTUÏTIE WEER HELEN

 

10 OVER HYLKE BONNEMA 

10.1 MIJN HERKOMST

10.2 WAKKER WORDEN

10.3 OPSTELLINGENWERK

10.4 DE LIEFDE

10.5 HET VERHAAL VAN COAUTEUR CUNY STELPSTRA

 

BEGRIPPENLIJST 

 

BRONNEN

Hylke Bonnema

Hylke is een van de leidende stemmen in het opstellingenwerk in Nederland en wereldwijd. Met zijn innovatieve nieuwe opstellingenmethode heeft hij al duizenden mensen begeleid en opgeleid. Deze bijzonder inspirerende man heeft een eigenzinnige manier van contact maken, die volledig vaart op zijn intuïtieve kant. Met zijn open houding, waarin hij zijn kwetsbaarheid en eigen groeiproces laat zien, is hij ontwapenend, authentiek, eerlijk en tegelijkertijd vlijmscherp in zijn observaties. Hij wordt gestempeld als een echte vakman en meesteropsteller die jou wezenlijk in beweging kan brengen.

Over Hylke

Zijn klanten noemen hem authentiek, eigenwijs en echt een meester in zijn vak. Hij geldt dan ook als één van de meest veel gevraagde innovatieve topcoaches van dit moment. Hij is de leidende stem van het nieuwe opstellen wereldwijd. Geïnspireerd door Bert Hellinger zelf - de grondlegger van het Systemisch Werk - heeft Hylke zijn werk de laatste 25 jaar doorontwikkeld. Met het Intuïtief Systemisch Coachen geeft hij het vak, maar vooral ook zijn klanten, een nieuwe dimensie in hun leven, hun liefde, hun werk en hun organisatie. Hylke heeft in de afgelopen 20 jaar vele mensen en organisaties geholpen om hun leiderschap te leven. Daarnaast heeft hij 3 boeken gepubliceerd en inmiddels al over de 1.000 mensen opgeleid in zijn werk.

× Hoe kunnen we je helpen? Available from 09:00 to 18:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday