Onze academie staat voor leren voelen en leren door zelf te doen en waar te nemen bij anderen. Ik gebruik vooral eigen levenservaring en boeken/theorie voor erbij. Leerlingen die erg gewend en gehecht zijn aan schoolse structuur vinden het daarom soms even zwaar in het begin. De gevoelsmensen die vanuit intuïtie leven en werken voelen zich direct thuis bij ons.

Ik kom er steeds meer achter dat ik zelf diep van binnen heel gegrond ben. Ik houd van orde en stabiliteit. Sterker nog, structuur zit zo diep in mijn wezen dat ik het vanzelfsprekend vind. Juist omdat dit al in mij zit, vaar ik op intuïtie. Ik heb de structuur aan de buitenkant niet nodig. Ik werk heel intuïtief en leer dat ook mijn studenten. Mijn jaaropleiding is denk ik, de meest intuïtieve opleiding van Nederland.

Structuur: 7 thema’s

De opleiding kent 7 blokken met ieder een persoonlijk en een professional thema, dat is de structuur. De precieze invulling van het blok bepaal ik niet van tevoren. Die ontstaat en is per groep verschillend en altijd ‘leading edge’ op de rand van de nieuwe ontwikkeling. Geen groep is hetzelfde en ik streef naar altijd samen verder groeien. Ik spreek dan ook over samen op zielsreis gaan en over jullie als mijn mede-reizigers.

Lijf, hart en buik

Ik wil jou als deelnemer leren om in je lijf, je hart en je buik te zitten. Dit is soms confronterend. Je krijgt een andere opleiding dan je misschien gewend bent, het is een diepe persoonlijke transformatie reis. Het groepsveld herpakt zich keer op keer, we kunnen verder waar we gebleven waren en zakken dieper en dieper met elkaar. Dat is nodig, want daardoor kan ik je precies dat leren wat zo belangrijk is over opstellingen en de diepe levensstroom die opstellingen ons laten zien.

Zielsreis

Zoals ik al schreef is onze jaaropleiding een zielsreis. Je kunt ervoor kiezen de zeven blokken te doorlopen voor je eigen ontwikkeling. Wij horen van echt bijna al onze studenten de afgelopen 15 jaar dat deze zielsreis hun leven ongelofelijk verrijkt en verdiept heeft.

Professional

Wil je naast deze persoonlijke verrijking ook als professioneel opsteller aan de slag? Dan is het goed nieuws dat je onze jaaropleiding kunt afsluiten als gecertificeerd opsteller. Wij nemen je mee in alle aspecten van het opstellingenvak. Als je kiest voor het leren van het vak dan is het zelf oefenen belangrijk. Al worden de meeste van onze medereizigers geen opstellers maar beter in wat ze al doen en wie ze al zijn.

Afronding

Voor het certificaat rond je de opleiding af met een werkstuk. Je kiest daarvoor zelf de vorm die jou past: een verslag, een gedicht, een tekening, een beeld of een performance. Ik vind het belangrijk dat je jouw ervaring verwerkt in deze creatie. Deze presentatie krijgt een plek in de afsluitingsceremonie in blok 7. Dit is een vereiste voor het behalen van het certificaat, en het verkrijgen van de punten voor de Nobco. Met jouw eindwerkstuk veranker je een ervaring in je bewustzijn.

Zo laat je zien dat je in staat bent om je persoonlijke ervaringen te verwerken en om te zetten in een presentatie. Als professional zet je dit misschien later om in een product in jouw praktijk. Ik geloof erin dat dit de manier is om te groeien en echt te leren.

Ter inspiratie laat ik je graag hieronder een aantal eindproducten van onze Jaaropleiding van dit jaar zien.

Kom kennismaken, ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!

Hylke.

PS. T/m 7 July geven wij een aantrekkelijke vroegboekkorting op zowel de Jaaropleiding Familie – en Organisatieopstellingen met overnachting die eind januari start in Oterleek, als de Jaaropleiding Familie – en Organisatieopstellingen zonder overnachting die al in oktober start in Amsterdam. Als je voelt dat je na de zomer echt grote stappen in zowel je persoonlijke als professionele ontwikkeling wil maken grijp je kans …

Collage (door Monic)

Jaaropleiding familie en organisatieoptellingen

Door Monic Wagendorp

 Welke opstelling heeft mij het meest gebracht in de opleiding (door Martine)

Voor mijn gevoel ben ik nu een totaal ander mens dan voor de opleiding begon.

En ik kan niet maar 1 opstelling noemen dus ik noem ze alle vier.

 

– de 2e dag in het 1e blok

Mijn enkel blinde opstelling in de cirkel van de waarheid.

Bij mezelf een enorme bereidheid om het aan te gaan.

Jij hebt me precies lang genoeg in m’n sop laten gaar koken tot ik woedend genoeg was.

Het heeft een aardverschuiving in me veroorzaakt.

Te ontdekken dat ik helemaal geen boos mens ben.

Het heeft me ontdooid en me in de gelegenheid gesteld verder en dieper te kijken.

En dat alles zonder dat ik bewust heb begrepen wat er aan de hand was in de opstelling.

Een diepe dankbaarheid voor het leven en voor deze manier van werken is het resultaat.

 

– Mijn relatie opstelling

Deze opstelling heeft bij ons allebei zoveel teweeggebracht.

Franc heeft meer inzicht in zijn eigen systeem gekregen en hij is mannelijker, steviger en onafhankelijker geworden. Hij is veel meer van zichzelf gaan houden

Ik heb een reis door mijn lichaam gemaakt daarna en ben langs al mijn vroegere kwalen, blessures en pijnen gekomen in een volwassener lichaam.

Alles ligt nu open in onze relatie. Onze gesprekken zijn duidelijker en we zijn minder bang.

We stromen.

 

– De opstelling van Janneke waar ik op haar plaats heb mogen staan.

Te voelen dat ook bij haar het vermogen zich naar de liefde toe te draaien nog bestaat plus het besef dat je hier met alle vrouwen die dit is overkomen in staat.

Ik had meteen na de opstelling pijn in mijn nek en rechterschouder en heb dat in volle aanvaarding mee naar huis genomen.

Daarna bewust alle pijn die er nog zat uitgenodigd naar boven te komen.

Boosheid, verdriet en daaronder het onvermogen om te kunnen leven.

Zwaar maar ook fijn op een bepaalde manier.

Heel veel moeheid maar ook heel veel liefde voor mezelf.

 

– De laatste dag, de opstelling van Kim

Bijzonder op de laatste dag een dubbelblinde opstelling die mij zoveel heeft gegeven.

Samen met de zweethut ceremonie de bevestiging dat ik mijn gevoel kan vertrouwen en dat het niet erg is dat als iedereen naar rechts gaat, ik naar links ga.

Ik ging de opstelling van Kim in met een soort onzekerheid:”weet je wel zeker dat je daar moet gaan liggen buiten het bereik van iedereen”. En opeens waren er allemaal mensen om mij heen en heb ik nog nooit zoveel liefde voor het Al gevoeld. Ik voelde bijna dat ik licht gaf.

Opnieuw zo’n groot gevoel van dankbaarheid en vertrouwen.

 

Thuis merk ik dat ik steeds meer grotere velden en hele oude patronen kan voelen.

Waar ik ze daarvoor  verstandelijk kon begrijpen voel ik nu de verbanden met het verleden veel sterker.

Dat is heel bijzonder om te ervaren.

Een prachtige reis dus bij elkaar.

 

Martine Grünwald

 

Opdracht Academie voor Opstellingen – reflectie

Wat uit het veld inspireert en beweegt mij verder?

Hoe heeft het veld mij persoonlijk geraakt – de ontvouwing?

Het transformatieve moment beschrijven – hoe heeft mijn persoonlijke proces iets groters geraakt.

 

 In het veld heb ik vaak naar mijn vrouwenlijn gekeken. Aanvankelijk vol van liefde, verstrikt in de loyaliteit, later in verzet – weerstand tegen wat ik zag en voelde. Om na een lange reis weer bij liefde te belanden. Een andere liefdeslaag – mildheid, liefde voor mezelf en kijkend naar de pijn uit de vrouwenlijn zonder het te willen ‘fixen’. Zo begon in aan mijn reis bij deze opleiding.

Velen malen heb ik nog naar de vrouwenlijn(en) mogen kijken. Geraakt, pijn voelend en met liefde. Verwarring bij het ontmoeten van de link met mijn schildklierziekte. Verwarring en na een tijdje ook compassie. In plaats van zwijgen, in een doofpot stoppen past het zo bij mij en mijn verlangen om te delen, de verbinding op een diepe laag aan te gaan, kwetsbaar te zijn en open te communiceren. Benoemen wat benoemd wil worden, zien wat gezien wil worden en voelen wat gevoeld wil worden. Het is veel, intens en het is wat mijn ziel wil en doet. De schildklier bevestigt dit prachtig, juist die plek die zo verbonden is met communiceren, met mijn stem helpt mij trouw te zijn aan mezelf en te zorgen voor mezelf.

Mijn ziel komt thuis en de deur naar mijn vader gaat open.

Onverwachts – langs een belangrijke weg in een opstelling over geld. Mijn vaders succes en de financiële vruchten heb ik vaak aangekeken met veel respect en …. van een afstand. Ik heb me er niet echt mee verbonden. Het was zijn succes, zijn geld – zelfs als hij geld deelde met ons voelde het niet als van mij. Hij stond gevoelsmatig zakelijk ver van mij af. De denker, de zakenman, rationeel, slim versus ik de voeler, vanuit emoties en intuitie. Vanuit niet verklaarbare velden, rituelen en mijn hart. Twee werelden naast elkaar. Ik kon bij mijn vader schuilen en leunen en er was afstand. Dichtbij en toch ver weg.

Was dit waarom op een diepe laag ik niet gemakkelijk van hem kon aannemen? Wat in mij bleef voelen dat het ‘zijn geld’ was. Wat in mij maakte dat ik het soms zelfs gênant vond ten opzichte van anderen? Het verschil, het anders zijn zag ik. De overeenkomsten, de raakvlakken niet. Ik deed ons beiden tekort. Ik deed zijn verscholen gevoelswereld en mijn eigen intellect te kort

In de opstelling over zijn jeugdjaren in het Jappenkamp kom ik zo diep thuis in een deel van hem, van mij, van de geschiedenis. Spiritualiteit krijgt een andere dimensie. Het licht – het leven, het zijn wie je bent dankzij en ondanks alles wat op je weg komt en in je systeem zit vanuit je voorouders raakt me diep. Ik voel me verbonden met mijn vader(s lijn) en kom meer in balans. Mijn liefde groeit immens. Tranen huil ik, meer dan die van mij of mijn vader. Ik huil de tranen van alle kinderen die in kampen angst, honger, pijn, de dood, het gemis hebben ervaren. De tranen stromen verder. Ik huil de tranen voor alle volwassenen die hebben gevochten, geleden, gestreden. Het wij-zij, ik, jij, groot, klein, daar, hier, alles smelt in mijn hart. Begrijpen doe ik het niet. Voelen wel. Mijn vaders succes, de manier waarop hij is blijven staan en zijn liefde laat stromen naar ons en zijn kleinkinderen, naar dieren en kinderen die op zijn pad komen, naar mensen die hulp nodig hebben. Met een andere blik zie ik hoe spiritueel een mens heeft te zijn om zo uit een Jappenkamp te komen. Zo een leven te leiden in plaats van te lijden en ik kom thuis. Nietig en groots – ik wankel een paar dagen op mijn benen en onderga. Het veld van onwetendheid sluit ik op een ander level in mijn bestaan in. Overgave, het woord krijgt een nieuwe identiteit voor mij.

 

Wat als…

 

….wat als er een oordeelloze wereld is,

waarin we voorbij hetgeen we zien kijken

waarin we contact maken met het diepste van de ziel

wat zo graag wil helen

wil stralen

wil zijn

…..wat als IK daar een bijdrage aan lever

vanuit mijn hart

met insluiting van alles wat is

 

……wat als liefdevolle aandacht betekent

dat je echt kan zien

echt kan voelen

echt kan weten

 

……wat als liefdevolle aandacht betekent:

aan-gaan

Ik straal en schijn mijn licht,

En omarm de duisternis die als schaduw zichtbaar wordt.

Janneke Kemner