Hellinger Familieopstellingen

Familieopstellingen volgens Bert Hellinger

Bert Hellinger is de grondlegger van Helllinger familieopstellingen. Hij heeft familieopstellingen laten ontstaan in zijn werk met groepen. Hierbij kies ik heel bewust het woord laten ontstaan, want het bijzondere aan familieopstellingen is het geleid worden door een onzichtbare kracht, een onzichtbaar veld. Juist het openstaan van Bert Hellinger om zich te laten leiden en ook zijn eigenwijze houding om zijn eigen waarneming als uitgangspunt te nemen brachten hem verder in de ontwikkeling van dit prachtige werk. Als we kijken naar de ontwikkeling van Hellinger familieopstellingen de laatste 25 jaar, dan zie je duidelijk drie verschillende fasen. Het is een grote beweging van therapie via levenskunst naar het geestelijke.

hellinger familieopstellingen

Hellinger’s bijzonder ontwikkeling van Familieopstellingen

De eerste fase kenmerkte zich door een actieve opsteller die zelf knutselde met de representanten om het goed te maken. De opsteller veelal met een therapeutische bagage probeerde het zo te ordenen dat het goed voelde voor de client. Hierbij liet de opsteller zich natuurlijk ook leiden door het veld, al was de opsteller zelf ook hard aan het werk om het goed te doen voor de client. Bert Hellinger zegt hier later ook over dat juist dit harde werken en het zelf goed proberen te doen ervoor zorgde dat hij ziek werd. En in zijn ziekte leerde hij dat hij zich niet meer hoefde op te stellen als degene die iets wilde. Hij kon zich volledig toevertrouwen op iets groters om hem te leiden. Dan zou hij ook niet meer ziek worden.

Het zielvolle en geestelijke in Hellinger Familieopstellingen

De tweede fase bestond dan ook uit representanten die zelf hun beweging mochten volgen. De representanten mochten als het ware zichzelf laten leiden door het veld. En hierbij kwamen al minder interventies aan bod.  Bovendien bewoog het beter dan we soms konden bedenken. Sterker nog de opstellingen lieten nog beter zien wat er op het zielvolle plaats vond. In de laatste fase van het geestelijke opstellen brachten we meer representanten in en lieten we helemaal los dat we een interventie moesten doen of dat we zouden weten wat een goede orde zou zijn. We vertrouwen op de stroom van het het veld en op de kracht die het leid. Deze geestelijke beweging hield bovendien in dat het onderscheid tussen opsteller en client weg viel. We waren gezamenlijk in een totaal veld waarbij we ook gezamenlijk leerden. Dat was voor iedereen zo, cliënten, representanten en opsteller. Het werd een geestelijke ervaring van de stroom van bewustzijn, echt heel mooi en schitterend.

Hellinger Familieopstellingen bij ons

In onze school zijn we dichtbij Bert Hellinger en voelen we ons dichtbij zijn manier van werken. Hij heeft ons ook zijn zegen gegeven om zijn werk te doen in zijn traditie. Bert en Hylke bewegen op dezelfde onderstroom. We zijn hun dan ook erg dankbaar voor hun moed om deze stroom te volgen. Mocht je meer willen weten kijk dan gerust nog even rond op deze website.

Voor meer info over Bert Hellinger check: www.hellinger.com/