Familieopstellingen en SjamanismeFamilieopstellingen en sjamanisme hebben meer met elkaar te maken dan je misschien in eerste instantie denkt.

Familieopstellingen horen thuis bij de door het sjamanisme gebruikte werkvormen. In een interessant artikel in de Happinez ‘Het mysterie van de familieziel’ wordt hier aandacht aanbesteed.

Sjamanisme is de verzamelnaam betreft van alle medicijnmannen en medicijnvrouwen uit de natuurreligie volkeren. Denk hierbij aan de Indianen, Aboriginals, Maori, Sami, Eskimo’s etc….Het is moeilijk al deze religieuze, culturele en medicinale tradities over 1 kam te scheren. Ik zal er dan ook uit halen wat voor ons van belang is.

Een basis uitgangspunt is dat de natuur onlosmakelijk met de mens verbonden is en dat wij onlosmakelijk met de natuur verbonden zijn. Alles heeft een ziel, niet alleen de mens, zoals in het christelijk geloof. We spreken dan ook over een individuele ziel, een familieziel, een stamziel, een land ziel, een continent ziel, een wereldziel en een universele ziel.

In ons werk met familieopstellingen brengen we dit zielslandschap in beeld door het op te stellen. We doen dit zowel met zakelijke als met prive thema’s. In het sjamanisme gebeurt dit bijvoorbeeld tijdens de hopi regendans. In deze dans stellen ze de regen, het land en de gewassen op en daarmee doen ze een dans. De sjamaan die danst, danst in zijn dans ook de verschillende plekken in de opstelling.

Door alles als bezield te ervaren, heeft een ziekte of een bedrijf ook een ziel. Alles is bezield. Het bijzondere aan familieopstellingen is dat we dit daadwerkelijk kunnen ervaren. Binnen 15 minuten is het voor gewone mensen echt te ervaren. Ik weet nog goed een organisatieopstelling met een zakelijke onroerend goed club, met mannen die na 10 minuten oog in oog stonden met waarom ze een klant  al een jaar lang niet binnenhaalden. Bovendien voelden zij dat de gebouwen, de stenen zoals ze dat zeggen, een ziel hadden.

Binnen onze agenda hebben we workshops met zweethut. Voor een verslag van zo’n workshop met zweethut zie hier. Dit is een gebedsceremonie in een warme ruimte. Het is een krachtig ritueel dat afkomstig is van o.a. de Indianen. Een oeroude ceremonie met de aarde en het vuur, het water en de wind, met de oorsprong van leven en met de kracht die in alles aanwezig is. De zweethut is als de baarmoeder van de aarde, waar je in gaat, en de warmte daarbinnen in je opneemt. De zweethut is een ritueel waarin je een dieper contact met jezelf en je omgeving maakt. De natuurelementen van deze ceremonie, zoals de warmte van de stenen, en het vuur brengen je dieper in je hart en in contact met jouw eigen-wijsheid. Zo aan het einde van het jaar kan deze ervaring voelen alsof je opnieuw geboren wordt en het ontspruitende licht met nieuwe energie tegemoet kunt treden. Kijk bij de agenda voor alle informatie over onze Zweethut weekenden.

Gerelateerde Berichten

Online videocursus 'Intuïtief Systemisch Coachen' met Hylke Bonnema

Ontdek hoe je kunt vertrouwen op je intuïtie en bij jezelf kunt blijven

en je gevoel kunt inzetten in coaching

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

Online videocursus 'Intuïtief Systemisch Coachen' met Hylke Bonnema

Ontdek hoe je kunt vertrouwen op je intuïtie en bij jezelf kunt blijven

en je gevoel kunt inzetten in coaching

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden