hoe overleef je vreemdgaan?

Opleider & Opsteller

In onze maatschappij zijn we gewend om eerst een structuur te krijgen, vanuit het hoofd. Bij Hylke word je gestimuleerd om zelf te gaan voelen. Je krijgt geen kader, en dat brengt je dicht bij jezelf zodat je gaat vertrouwen op je eigen gevoel.

Kan je relatie vreemdgaan overleven? Stel, je partner is vreemdgegaan en jullie zitten in een crisis met elkaar. Hoe kom je daar weer uit, wat kan jij doen om je relatie te redden? Moet je wraak nemen? 

Er zijn verschillende gedachten over hoe je het beste kunt reageren na vreemdgaan. Is het belangrijk om helemaal uit te gaan spitten wat er gebeurd is? Of kun je er het beste overheen stappen en de wond langzaam laten verdwijnen? En hoe kom je dan van je boosheid af? Bert Hellinger heeft daar een eigen visie op, die kan helpen uit die crisis te komen. Graag deel ik dit mooie inzicht over hoe de liefde energetisch werkt in relaties.

Wraak uit liefde

Bert Hellinger werkte met een stel van wie de vrouw was vreemdgegaan. De man bleef naar buiten toe heel lief naar haar. Maar de liefde tussen het stel stagneerde.

De man deed alsof hij zijn vrouw vergeven had, maar de opstelling liet zien dat dat niet zo was. De man was eigenlijk boos maar deed iets heel anders waardoor hij niet van zijn boosheid af kwam. Hoe kom je van boosheid af?  Hellinger is daar heel duidelijk over: door wraak te nemen.

Door de wraak bevrijd je je partner van schuldgevoel, omdat jij iets terug doet. Als getroffene moet je dus een tegendaad stellen om de dader uit zijn schuld te helpen. Ook al lijkt het misschien zo dat je je relatie redt door te vergeven en aardig te blijven, de harde werkelijkheid is dat je jouw geliefde dan niet echt ziet. Je negeert en verwaarloost de liefde. Door de opstelling zag de man in dat hij door niets te doen uiteindelijk de relatie stuk maakte. Dat was het inzicht dat hij meenam uit de opstelling.

Uit dat kleine stukje verschil, uit die nuance, blijkt jouw ware liefde voor je partner

Wraak vormgeven

Het is belangrijk dat de wraak die je neemt net iets minder pijnlijk is dan dat wat jou is aangedaan. Je deelt een net iets minder harde klap uit als het ware. Uit dat kleine stukje verschil, uit die nuance, blijkt jouw ware liefde voor je partner. Evenwicht is in wraak heel belangrijk. Doe je je geliefde meer pijn, dan gaat de wraakcyclus verder naar beneden. Ik doe jou pijn en jij mij nog erger en voor je het weet kom je daar niet meer uit met elkaar. Door de iets lichtere vorm van wraak kan die cyclus weer naar boven klimmen, uit het gat. Je hebt echte liefde nodig om deze dappere daad te stellen en het is niet niks om vanuit je toch al kwetsbare positie zoiets aan te gaan. Maar als het lukt, dan kan de liefde weer gaan stromen, omdat jij hebt gezorgd dat de muur van schuld en boosheid kan afbrokkelen. 

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!
Hylke

PS. Mijn opvatting is dat als een partner vreemd gaat, je elkaar allang ergens bent kwijt geraakt. Er zit dus een verhaal onder het vreemdgaan. Het is interessant en leerzaam om dat verhaal naar boven te halen. In de Relatie intensive voor Stellen die ik samen met mijn vrouw Dechen eind oktober  geef gaan we hier veel dieper op in. Je bent van harte welkom.

PS2. Eind oktober geef ik ook weer de dagworkshop ‘Leef de Liefde’ in Amsterdam.

GRATIS STARTEN?

Zelf met opstellingen aan de slag? Ons 'Handboek Familieopstellingen' laat je in 7 stappen zien hoe je met behulp van blaadjes zelf het effect van een opstelling kunt ervaren. Vraag het 'Handboek Familieopstellingen' hiernaast aan. Dan ontvang je ook elke twee weken onze inspiratiemail.

Share This