Jaaropleiding Amsterdam

Ben jij overtuigd van de kracht van opstellen? In onze jaaropleiding leren we jou om in eerste instantie te vertrouwen op jezelf, je eigen gevoel en je eigen intuïtie. Je maakt eerst zelf de reis naar binnen om daarna zelf gids te worden. Alle mensen die deze reis hebben gemaakt geven aan dat de jaaropleiding een enorme verrijking is geweest voor hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Wees welkom!

De mooiste reis is de reis in jezelf

Onze jaaropleiding is geschikt voor mensen die bereid zijn met een open hart hun eigen proces aan te gaan. En de eigen waarheid onder ogen willen komen. De kern van onze jaaropleiding zijn jouw eigen kracht en waarneming en daarna op het leren van een methode.

Je wordt opsteller, door zelf de reis helemaal te maken, niet door de kaart van anderen te bestuderen. Pas na jouw eigen reis ga je werken met anderen. Hiermee blijven we dicht bij Bert Hellinger, die zijn eigen pad volgde en van daaruit Familieopstellingen ontwikkelde.

Ambacht

De methode van het opstellen is simpel. Het is een ambacht: door zelf veel te oefenen leer je het vak.

Hylke Bonnema

meester-opsteller

De Opleiding

Leren door doen. Meteen vanaf het begin van de opleiding start je met het doen en begeleiden van opstellingen, ook in intervisiebijeenkomsten.  Je oefent heel veel. Opstellen gaat niet over goed of fout, wel over oprechte aandacht, voelen, omgaan met spanning en de waarde zien van impasses en blokkades. Ondernemen. Wij helpen je ook je ondernemersvaardigheden ontwikkelen, zodat je na de opleiding ook daadwerkelijk als professioneel opsteller aan de slag kunt. Kijk voor data en prijzen in de agenda

Na de Opleiding

Praktijk. Na voltooiing van de opleiding kun je zelf opstellingen begeleiden. Je bent vakbekwaam en weet hoe je het geleerde in de praktijk brengt. Je weet ook hoe je als professional aan de slag wilt. Certificering. Je kunt na onze opleiding het certificaat van opsteller aanvragen. Hiermee kun je ook aanmelden voor de accreditering van de beroepsvereniging NOBCO. Al tijdens de opleiding gelden hiervoor bepaalde eisen zoals aanwezigheidsplicht en een eindwerkstuk.

Opstellen wordt op steeds meer plekken ingezet. Ook als je besluit om geen opsteller te worden, is onze opleiding een enorme persoonlijke en professionele verrijking.

Toekomstige evenementen

mei 14

Jaaropleiding Familie- en Organisatie opstellingen

maandag, 14 mei, 2018 >10:00 - 18:00
Amsterdam
Nederland
okt 08

Jaaropleiding Familie- en Organisatie opstellingen

maandag, 8 oktober, 2018 >10:00 - 18:00
Amsterdam
Nederland

Accreditatie jaaropleiding

Onze Jaaropleiding Familie- en Organisatieopstellingen is geaccrediteerd door de KTNO en NOBCO. Aan de Jaaropleiding Familie- en Organisatieopstellingen zijn 42 PE punten toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Met deze PE punten kunnen NOBCO coaches hun continue ontwikkeling aantonen in een EIA assessmentprocedure, ter verkrijging van het certificaat van EMCC Foundation, Practitioner, Senior Practitioner of Master Coach. 

Hoofddocent: Hylke Bonnema

Hylke Bonnema is meester-opsteller. Hij leerde het vak van Bert Hellinger zelf. Met zijn intuïtieve manier van doen haalt Hylke in weinig tijd veel naar boven. Met zijn open houding, waarin hij zijn kwetsbaarheid en eigen groeiproces laat zien, is hij ontwapenend eerlijk en tegelijkertijd vlijmscherp in zijn observaties. Zo helpt hij zijn studenten het beste in zichzelf naar boven te halen.

Programma van de jaaropleiding

In 7 blokken van twee dagen maak je kennis met het systemisch werk in al zijn rijkdom. Meester-opsteller Hylke Bonnema is onze hoofddocent. Hij wordt terzijde gestaan door enkele partners met elk hun eigen specialisatie. Theorie en praktijk zijn door elkaar gevlochten. Je hoeft dus niet eerst dagen te luisteren, maar gaat meteen aan de slag. Deze ‘hands-on’ ervaring vinden wij nodig om je het ambacht helemaal eigen te maken.

Blok 1 De basishouding

Uitleg over de basishouding, het klassieke opstellen en de uitgangspunten van systemisch werken. Je oefent met het veld en ervaart wat het betekent om bij jezelf te voelen en je intuïtie te volgen, als opsteller en als representant. Je leert over systemisch bewustzijn naar jezelf en naar de ander toe. In gesprek met de ander of in een sharing binnen de groep leer je te praten vanuit voelen, en niet alleen vanuit de mentale bovenlaag. Het eerste blok is ook een kennismaking met elkaar en met de structuur van de opleiding. Er is gelegenheid om een individuele opstelling onder begeleiding van Hylke te doen. Deze opstellingen zijn, samen met het vraaggesprek vooraf, belangrijke kijk- en leermomenten in de opleiding.

Blok 2 Individuele Opstellingen

Individuele opstellingen worden veel gebruikt in coaching, supervisie of consulting. Je leert de verschillende soorten individuele opstellingen. De vraag van de cliënt helder krijgen is een belangrijk leerpunt. Je werkt aan jouw houding als opsteller en leert over de methodiek.  Je ontdekt het wezenlijke verschil tussen de opsteller en de psychotherapeut.

Blok 3 Familieopstellingen met een groep

Je leert een opstelling met representanten begeleiden. Hoe vertaal je de vraag naar de opstelling? Hoe houd je het overzicht, hoe begeleid je de representanten, wanneer grijp je in en wanneer niet? Hoe voelt het veld en wat is een plek? Thema in dit blok: opstellingen met lichaam, gezondheid en ziekte.

Blok 4 Relatieopstellingen

De liefde is de meest wezenlijke drijfveer in ons leven. Hoe gaat het met jou in de liefde? Wat is jouw plek en rol in relatie met de ander? Je krijgt de gelegenheid je partner uit te nodigen voor een relatieopstelling, waarvan de hele groep kan leren. Thematisch besteden we aandacht aan vraagstukken bij bijvoorbeeld scheiding en omgangsregelingen, we werken met mediation-opstellingen.

Blok 5 Organisatieopstellingen

In werken met organisaties gaat het over organisatieopstellingen, loopbaanopstellingen, teamopstellingen, sales- en marketingopstellingen. Een belangrijk onderdeel van dit blok is het observeren van een organisatieopstelling. Je kunt jouw vraagstukken rond werk en bedrijf inbrengen of een bedrijf uitnodigen voor een live opstelling.

Blok 6 Politiek/maatschappelijke/spirituele opstellingen.

Opstellingen werken ook op een abstracter niveau. In dit blok kijken we naar bredere maatschappelijke thema’s. Je leert de methodiek en ontdekt dat de opstelling ook hier zijn werk doet.

Blok 7 Samen afsluiten als collega opstellers

Ceremonie waarmee we de opleiding afsluiten. Met feedback aan elkaar, jouw leerproces en ruimt voor evaluatie.

Resultaten

  • Je hebt bewustzijn ontwikkeld over jezelf en je ondernemerschap.
  • Je hebt bewustzijn ontwikkeld over je lichaam, je gevoel, je relatie.
  • Je hebt zelf een aantal opstellingen begeleid
  • Je hebt ervaren hoe opstellingen op divers gebied gebruikt worden.