Jet Centeno (Den Haag)

Jet CentenoMijn fascinatie voor het leven is het best te omschrijven als verwondering. Er ligt een mateloze nieuwsgierigheid aan ten grondslag. In mijn werk als opsteller komt alles samen; wie ik ben in het nu als vrouw, partner, moeder en dochter met al mijn voorouders achter mij, mijn levenservaring en mijn passie om mensen te begeleiden om bij zichzelf thuis te komen en zien hoe hun levensenergie weer kan stromen.

Ons diepste verlangen gaat zoals ik steeds weer ervaar over het thuiskomen bij onszelf. Hoe langer de reis is die we hebben afgelegd langs uitreiken of terugtrekken, vechten of vluchten, hard werken of apathie, verantwoordelijkheid of machteloosheid, des te sterker dit verlangen. Als we vervreemd zijn van onszelf, onszelf niet meer herkennen, leven op de automatische piloot of continu in de controle stand staan, komt dat wat buiten ons plaatsvindt, niet binnen en andersom. Wat ons van binnen raakt, komt er niet uit. Dat is vaak het moment dat we ons realiseren, ‘ik wil dit niet meer, het moet anders’, ‘ik kan het niet langer wegdrukken, ik moet het aangaan’.

In een opstelling krijgt een verlangen de ruimte om er te zijn. Wij krijgen toegang tot de onderstroom waarin patronen en blokkades zichtbaar zijn. Zichtbaar wordt waar de levensenergie stroomt en waar zij stokt. In de erkenning van al dat wat is en was, krijgen wij de mogelijkheid om binding en verstrikking los te laten en ons te verbinden met ons verlangen. Onze ziel wordt geraakt. In een opstelling krijgt een verlangen de ruimte om er te zijn. Wij krijgen toegang tot de onderstroom waarin patronen en blokkades zichtbaar zijn. Zichtbaar wordt waar de levensenergie stroomt en waar zij stokt. In de erkenning van al dat wat is en was, krijgen wij de mogelijkheid om binding en verstrikking los te laten en ons te verbinden met ons verlangen. Onze ziel wordt geraakt.

Jet Centeno – docent bij de Academie voor Opstellingen – over de reis van de vrouw en het onzichtbare weer zichtbaar maken.