Marianne van Vliet (Heiloo)

Marianne

Het kenmerk van leven is dat het altijd door gaat. Niets blijft hetzelfde, alles verandert. Dit onder ogen zien en het lijden dat daaruit voort komt accepteren, is de kern van mijn bestaan.

We besteden zoveel energie aan wat al geweest is en wat nog moet komen. Wat helpt ons om in het moment aanwezig te zijn? In het theater kwam ik voor het eerst in aanraking met de zoektocht naar aanwezigheid. Nu als yogadocent verdiep ik mij er nog meer in. Wanneer is iemand helemaal in zijn lijf? Zodat prana kan stromen vanuit de aarde door ons lijf naar de kosmos en nog verder. Zonder dat we het vasthouden?

In dit leven wil ik hiermee verder en mijn ervaringen doorgeven aan anderen. In een opstelling is het nodig om in het nu te zijn en op de grond te staan. Je lichaam voelen en de energie die er is aan te gaan. Bewustzijn van je lichaam en dat wat verder reikt. Geen verhalen en ideeen, maar werkelijkheid. Dat wat er echt is durven te voelen en te uiten. Een opstelling werkt wanneer mensen letterlijk in beweging komen en gaan stromen. Een deel dat vast zat of verscholen was, komt tot leven. 

Emoties zijn vaak gekoppeld aan verhalen uit het verleden. Aan het beeld van hoe jij iets uit het verleden hebt opgeslagen. Hoe jij je de gebeurtenis hebt herinnerd. Of het echt zo is gegaan, valt niet meer te achterhalen. Het verleden leeft niet meer.

Voelen ontstaat wanneer er ruimte is. Voelen is zoals bij dieren. Het is er altijd, zachtjes op de achtergrond. Gewoon er zijn in het nu, ademen, stromen. Zonder dat je belemmerd wordt door blokkades uit het verleden of beslommeringen over de toekomst. Dat is onze levensweg. Kun je het toelaten? Of heb je nog wat op te ruimen? Dat is wat we tegenkomen in de opstelling.

Als ik inadem, reikt mijn ziel vanuit mijn binnenste naar de oppervlakte om uit te reiken naar buiten. Wanneer ik uitadem, keert mijn ziel terug naar mijn kern. Deze adembeweging is de basis van contact. Raak niet te ver van deze basis.

En tenslotte: Tel je zegeningen. Wij leven in een van de meest welvarende landen ter wereld en kunnen ons permitteren om met familieopstellingen bezig te houden, daar ben ik dankbaar voor.