Les - Introductie

Online Training ‘Intuïtief Systemisch Coachen’

 

Introductie webinar

 

 

 

De essentie van systemisch werk

De essentie van ons werk bestaat eruit dat we onze dagelijkse vraagstukken en de daarbij behorende blokkades gaan ontdekken. Eerst bij onszelf, en vervolgens bij de cliënt. We zien (voelen) dan de innerlijke krachtbronnen die daaronder verscholen liggen. In onze menselijke geest liggen allerlei schatkisten verborgen. De Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung noemde deze schatkisten, die verborgen lagen in wat hij het collectief onbewuste noemde, archetypen. Het zijn universele principes, waarden, kwaliteiten en talenten die jij kunt aanboren. Ze liggen verscholen onder allerlei oude overtuigingen – die weer voortkomen uit onze opvoeding en afkomstig zijn van onze ouders, grootouders en voorouders.

Ter introductie deze film die ook staat in onze gratis online training, als je hem nog niet gezien hebt, het is een goeie introductie…

 

Schatgraven

Om deze schatten te ont-dekken, hebben we dus tijd en aandacht vrij te maken om ze te gaan zoeken, op te graven en de waarde die erin zit te leren gebruiken en in te zetten in ons leven.  Daarvoor kijken we naar het verleden. In ons dagelijkse leven herhalen we vaak de pijn, de ellende en het verdriet van eerdere generaties. Ook al hadden we ons nog zo voorgenomen dat niet te doen. Onbewust zijn we loyaal aan onze ouders, grootouders en voorouders. En onder onze blokkades liggen hun pijn, verdriet, boosheid en andere emoties verborgen. Alsof wij een prijs betalen voor hun verborgen verhalen.
 

NU gaan we echt beginnen. Het belangrijkste is de vraag. De vraag van onze cliënten, maar ook jouw vraag, want zo gaan we oefenen.

Wat is jouw vraag?

EN wat is jouw verhaal daarachter?

Als we ons van die prijs bewust worden, dan kan die transformeren in een prachtig, leven-gevend principe. Ik heb gezien, geleerd en ontdekt dat in iedere pijn, in iedere negatieve emotie een prachtige levenskracht verborgen ligt, mits je erbij kunt blijven. Zoals in verdriet liefde, in boosheid kracht en in verwarring wijsheid verborgen zit.

 

Het Nieuwe Opstellen en Bert Hellinger

Bert Hellinger, de grondlegger van deze bijzondere opstellingenmethodiek, heeft deze film gemaakt over het oude en het nieuwe opstellen. Bert heeft in zijn eigen ontwikkeling van priester naar psychotherapeut naar opsteller zich steeds meer gekeerd tegen zijn eigen initiële opstellingenmethode, die we in deze online training de klassieke methode zullen noemen. Deze vorm was, toen hij ontwikkeld werd, vernieuwend, maar tegelijk dogmatisch, oordelend en rigide. Subtiel doorspekt met oordelen.

 

Tekenopstelling eerst met jezelf (daarna met je cliënt)

Een van de belangrijkste en voor ons nu meest bruikbare methodes is de tekenmethode. Er zijn verschillende manieren om tekenopstellingen te doen, alles is hierbij goed. Het gaat totaal niet om de kwaliteit van de tekening. Maar als systemisch coach/opsteller is het wel goed om je cliënt te inspireren om te gaan tekenen. We zijn zo geprogrammeerd dat we denken dat we niet kunnen tekenen.

De ingang voor deze opstellingsvorm is zoals altijd de vraag van de cliënt. Het analyseren van de tekening is bijzaak, belangrijk is weer wat er non-verbaal gebeurt. Het tekenen is een manier om dat wat binnen leeft buiten aan te raken, aan te kijken en te kunnen transformeren.

Het tekenen gebeurt op een manier die goed voelt voor je cliënt:

  • Met rondjes, die staan voor de verschillende lichaamsdelen;
  • Met rondjes met neusjes, zodat dat wat je tekent een richting heeft;
  • Helemaal vrij en abstract – de cliënt bepaalt dan zelf wat hij tekent.

Daarnaast kun je ook een opstelling doen door de cliënt poppetjes te laten tekenen. Die staan dan voor de verschillende voorouders en/of personen in het hier-en-nu of elementen uit de vraag van de cliënt. Dit noemen we de opstellingstekening. Het principe is hetzelfde als een opstelling met representanten of met voorwerpen, met dat verschil dat de cliënt alle personen die met zijn vraag opgesteld mogen worden, tekent.

 

Ik kijk ernaar uit dit live met je te mogen doen!

 

 

Bonusvideo

Hieronder nog een bonusvideo over het belang van je eigen persoonlijke verhaal uit de Jaaropleiding Familie- en Organisatieopstellingen.

Lijf, emoties en geboorte

 

In de volgende les gaan we het hebben over lijf, emoties en geboorte. In deze les gaan we dieper in op ons lichaam en op de oorsprong van ons lichaam en onze plek op deze aarde. 

Online videocursus 'Intuïtief Systemisch Coachen' met Hylke Bonnema

Ontdek hoe je kunt vertrouwen op je intuïtie en bij jezelf kunt blijven

en je gevoel kunt inzetten in coaching

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

Online videocursus 'Intuïtief Systemisch Coachen' met Hylke Bonnema

Ontdek hoe je kunt vertrouwen op je intuïtie en bij jezelf kunt blijven

en je gevoel kunt inzetten in coaching

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden