Les - Het voorgeprek

Online Training ‘Intuïtief Systemisch Coachen’

Het belangrijkste voor een goed voorgesprek is een goede basishouding en de juiste motivatie voor de sessie. Om dit te leren is het belangrijk dat je zelf eerst goed je eigen reis maakt daarin en daarmee je intuïtie verscherpt.  Door je eigen reis te maken werk je aan je eigen ontwikkeling, doorleef je de essentie van systemisch werk en leer je van de waarneming van anderen. Om een cliënt zuiver te kunnen begeleiden is het essentieel dat je zelf ook op een systemische manier hebt gewerkt aan het doorbreken van jouw blokkades op allerlei vlakken – of het nu gaat om blokkades op het vlak van relaties, professionele groei of anders. Stel jezelf ook eens de vraag welke blokkades er bijvoorbeeld nog tussen jou en jouw (nieuwe) klanten staan.

Verder kun je het voorgesprek en de zoektocht naar de vraag onder de vraag zien als een soort zandloper: vaak vertelt de cliënt in de eerste paar zinnen je meteen al het hele verhaal. Voor jou is het belangrijk hieruit te filteren wat er op dít moment speelt. Wat is het specifieke concrete hier-en-nu-probleem? Welke elementen uit de vraag van de cliënt zijn nú belangrijk? Wat is zijn verlangen? Dit is belangrijk. Neem de cliënt mee van een abstracte beschrijving (‘Ik heb behoefte aan meer liefde in mij’) naar een zo concreet mogelijke beschrijving (‘Ik heb behoefte aan een nieuwe partner’). Zegt de cliënt dat hij behoefte heeft aan zich vrijer voelen, meer ruimte hebben? Vraag dan wat hij concreet wil – waar verlang je concreet naar.

Bert zei: ‘Als je goed luistert zegt jouw cliënt in de eerste zin het probleem, de onderliggende echte vraag en de oplossing’

Denk ook bij het voorgesprek weer aan de ruimte, de letterlijke fysieke plek (set/setting), maar ook de energetische, emotionele en misschien zelfs de spirituele ruimte in jouzelf voor de transformatie. Zorg dat er een offer gebracht wordt en dat de cliënt bereid is een nieuw perspectief in te nemen, dat anders kan zijn dan hoe de buitenwereld kijkt. 

Een paar zaken nog even op een rijtje.

 

  • De basishouding helpt je op een natuurlijke en pure manier de opstelling te begeleiden. Je begeleidt de vragensteller op zijn innerlijke reis. Je bent een procesbegeleider, een ceremoniebegeleider.
  • Een (veilige) setting creëren is een belangrijke verstevigende factor voor een goede en pure opstelling.
  • Je gaat niet aan de buitenkant met mensen aan de slag; het is geen toneelstuk. Je hoeft niets te repareren, te fiksen.
  • Jij en je cliënt zijn onlosmakelijk verbonden in het transpersoonlijke wij-systeem. Objectiviteit bestaat niet, subjectiviteit is het uitgangspunt.
  • Elke opsteller/systemisch coach neemt inspiratie mee uit zijn eigen systeem. De sessie verloopt dus in je eigen stijl.

 

De praktijk van opstellen, ‘de loodgieter stappen’

Vraag altijd heel concreet en specifiek door en luister goed naar alle elementen uit de vraag van de cliënt. Niet zozeer naar allerlei vage abstracte termen, maar vooral ook heel helder wie/wat/waar en hoe.
 
Blijf direct, eerlijk, helder en bovenal ook jezelf. Maak het zinvol, ook het gesprek. 
 
Een basisstructuur die altijd bruikbaar is. In het kort voor het voorgesprek: het symptoomniveau gaat over vragen als: Waar ben je nu? Wat is je situatie? Waar heb je last van? Wat is je vraag? Hiermee kom je bij je verlangen, je echte vraag en je emotionele blokkade. 
 
Als je dan later met behulp van de blaadjes inzoomt op de blokkade, kom je uit bij moeder en vader (psychodynamisch niveau) en daarna bij oma en opa (systemisch niveau). Wat is het verborgen verhaal? Overigens weet je per definitie niet wat dat verborgen verhaal is. Daardoor kom je op de lagen hieronder, de archetypische en spirituele lagen, waarbij deze vragen centraal staan: welke grotere kracht wil hier doorheen naar jou toekomen? Wat wordt je volgende stap? Zo kom je uit op persoonlijke ontwikkeling. Je leert luisteren naar en vertrouwen op je intuïtie. Je leert persoonlijk leiderschap te tonen in werk en liefde. Je wordt bewust.

Voorbeeld van voorgesprek

Het belangrijkste is toch weer dat je rapport maakt in de onderstroom, dat je niet alleen maar aan het werk bent, maar dat je werkelijk interesse hebt in je cliënt en in jezelf en wat het leven jullie gaat brengen. Je werkt met iets wat echt leeft. Met de kunst van waarheidsneming worden de coach/opsteller en de cliënt tegelijkertijd in iets groters getransformeerd. Het lichaam spreekt ware taal, een diepe, bezielde taal. En omdat waarneming in het opstellingenwerk waarheidsneming is, betekent dit dat je bereid bent om dat wat je ziet in de ander, ook in jezelf te voelen. Omdat alles subjectief is. Durf echt te kijken waar je geraakt bent door de verbinding in of met iets wat je bij de ander ziet. Ik kan dit werk niet doen zonder dat het mezelf altijd weer raakt. We zijn geen objectieve dokter die naar het objectieve lichaam kijkt; dat is niet wat opstellingen zijn. We zitten er samen in. Met ál onze eigen verstrikkingen.
 
Als systemisch coach/opsteller ben je kwetsbaar en resoneer je mee met de cliënt. Je bent altijd zelf aanwezig, met je hele persoon, gemoed, gevoel. Er bestaat geen rol als helper, niemand staat boven de ander. Je bent zelf onderdeel van het systeem en de ontmoeting. Daardoor ráákt een opstelling (jou én de cliënt). Zo ontstaat de echte verbinding.

Loslaten

De kunst van luisteren. ’Wat is ingezogen raken in het verhaal van je coachee’? Durf jij echt bij jezelf te blijven en niet sociaal wenselijk te zijn? En eigenlijk net als in het gewone leven, moet je dan bereid zijn om het niet-weten uit te houden. Je kunnen bevinden in je natuurlijke verwondering en openstaan voor het nieuwe leven. Ontluikend leven is vaak kwetsbaar. Durf jij dat? We zijn dit niet gewend. We willen graag controle en zekerheid hebben. We vinden het moeilijk om het onzekere, nieuwe niet-weten te verdragen. We zetten liever alles dicht (op slot) om de onzekere kwetsbaarheid van iets wat echt leeft te vermijden.

Het veld je mee laten nemen

Een goede voorbereiding is het halve werk, zo niet het hele 🙂 
Als we goed rapport maken vanuit onze basishouding, dit is 90% van het werk dan gaat het werk met de blaadjes vanzelf.
Zo dan zijn we nu klaar om ons mee te laten nemen door het veld in het werken met de blaadjes, poppetjes, tekeningen of gewoon in een gesprek.

Online videocursus 'Intuïtief Systemisch Coachen' met Hylke Bonnema

Ontdek hoe je kunt vertrouwen op je intuïtie en bij jezelf kunt blijven

en je gevoel kunt inzetten in coaching

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

Online videocursus 'Intuïtief Systemisch Coachen' met Hylke Bonnema

Ontdek hoe je kunt vertrouwen op je intuïtie en bij jezelf kunt blijven

en je gevoel kunt inzetten in coaching

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden