Les - 1:1 opstellingen

Online Training ‘Intuïtief Systemisch Coachen’

Wat leuk, we gaan nu echt aan het werk met het doen van 1:1 opstellingen. Hiervoor kun je de blaadjesmethode gebruiken, tekenopstellingen, opstellen met voorwerpen of bijvoorbeeld een systemisch gesprek. Wat er maar voor hande is. Belangrijk hierbij is dat het echt een ambacht is. Al doende leer je. Kijk dus of je dit kunt gaan oefenen met iemand uit je omgeving. Liefst niet met iemand die je te goed kent, want dat is namelijk een stuk moeilijker. Je bent dan sneller ingezogen in zijn of haar verhaal en doe het zeker niet met je gezin en/of familie. Veel plezier! En onthoud dat als je er geen plezier meer in hebt en je hard aan het werk bent je van het pad af bent.

Introductie webinar

Je hoeft je client niet te redden

Even ter opfrissing, de basis houding 90%, het voorgesprek 9% en de blaadjes 1% qua belangrijkheid voor het proces. Basishouding, lekker in je vel, aandacht bij jezelf naar binnen, van binnen in jou voel je wat er speelt. 
 
Je hoeft niet je client te redden of sterker nog te verlossen, zoals we geleerd hebben door christelijke programmering.
 
Wat helpt bij de basishouding is je voor te stellen dat jouw dood voor je is, jouw ouders, grootouders en je voorouders achter, je met alles wat erbij hoort. En naast je is jouw client, met zijn of haar dood, lot en ouders en grootouders. 
Denk ook aan de fysieke ruimte waar je coacht en jouw energetische ruimte. Heb je liefde en ruimte voor alles?
 

In onderstaande video vertel ik je graag meer over de route naar binnen door je onzekerheden te gebruiken als krachtbron.

 

In het voorgesprek vraag je concreet en specifiek naar alle elementen uit de vraag van jouw client.

Samen op reis 🙂

 

De blaadjesmethode

Deze blaadjes methode is veruit de beste methode in 1:1 systemisch werk, omdat het echt ervaren en voelen ondersteunt. Daarnaast kan je – als bij een kouwe wol – heel goed iemand zijn of haar emotionele blokkade openklappen naar de geschiedenis van vader, moeder, grootouders, waardoor het weer kan gaan stromen.

  In het ‘Handboek Familieopstellingen’ staat trouwens ook een goede uitleg van hoe opstellen met behulp van blaadjes nu precies werkt. Dus als je het nog niet gelezen hebt, klik hier voor het ‘Handboek Familieopstellingen’.

   

   

   

  Hoe werkt het?

  • Schrijf alle elementen 1 voor 1 op een blaadje met een kijkrichting.
  • Ondersteun zuiver representeren, laat iemand niet met het hoofd de blaadjes neerleggen maar intuïtief met het lijf.
  • Help je client door goed te kijken bij wie welke gevoelens horen, als ik mijn vader erbij zet en opeens boos wordt zijn dat dan mijn gevoelens of de zijne juist, help om dat verschil te maken.
  • Leid de ceremonie met duidelijke plekken voor representanten op de blaadjes.
  • Durf fouten te maken en ze te herstellen.
  • Wees jezelf zeg wat je echt denkt (voelt, weet intuïtief!)

  Hier een mooi voorbeeld van hoe opstellen met behulp van de blaadjesmethode in de praktijk nu precies gaat, in een 1:1 sessie met Merijn uit de workshop ‘Intuïtief Systemisch Coachen’.  

   

   

  Tekenopstellingen

  Met de tekenmethode hebben we in eerder lessen al veel mee geoefend.
   
  Hier nog een goed voorbeeld van hoe deze methode er in de praktijk uit kan zien in een 1:1 sessie met Jacobien. 

   

  5 stappen
  (1) Hier en nu situatie incl coachvraag.
  (2) Lijf, emotie, gevoel.
  (3) Oude verhalen.
  (4) Hernieuwde kracht.
  (5) Nieuwe stap.

  Opstellingen met voorwerpen

  Naast de blaadjesmethode, tekenopstellingen kun je ook opstellingen doen met voorwerpen, zoals playmobil, schaakstukken, of koffie/thee kopjes. Het helpt jouzelf en je cliënt wel als je bij deze varianten de belichaming erin brengt. Het is namelijk ook bij deze vormen belangrijk dat het geen hoofdexercitie wordt waar de cliënt alleen maar van buitenaf naar kijkt. Het is juist de bedoeling dat hij of zij gaat invoelen. Veel mensen hebben namelijk al direct associaties met bepaalde poppetjes en schaakstukken, terwijl het niet gaat om hoe het poppetje of het schaakstuk eruitziet. Het gaat erom dat de cliënt gaat voelen. De voorwerpen zijn slechts een hulpmiddel om te visualiseren wat er speelt en hem dichter bij zijn gevoel te brengen.

  Voor jou als systemisch coach/opsteller is het ook nu belangrijk om rapport te maken en de energie van de basishouding vast te houden  Je kunt dit bereiken door je cliënt de hand op het poppetje, het schaakstuk of het voorwerp te laten leggen en even de ogen te laten sluiten; je vraagt hem dan hoe dit poppetje, schaakstuk of voorwerp nu voelt. Dit kan helpen in de belichaming van het poppetje en er niet in mee te gaan door erover praten in plaats van echt voelen wat er gebeurt.

  Systemisch gesprek

  Een laatste methode is het systemisch gesprek. Dit is een coaching-sessie waarbij je geen daadwerkelijke opstelling gebruikt, maar de systemische methode vervlecht in het gesprek. Let op: het is heel waardevol om te leren niet meteen terug te grijpen op de methode, maar het verloop van het gesprek af te wachten.

  Mijn ervaring en dat van mijn leerlingen is dat een systemisch gesprek voeren haast als vanzelf gaat. Misschien herken je het wel, je zit in een diepgaand gesprek en ineens komt de (familie)geschiedenis als vanzelf om de hoek kijken. Voorwaarde is wel dat je zelf, als systemisch coach/opsteller, ook de innerlijke reis hebt gemaakt en als representant hebt gefungeerd.

  Dit noem ik ‘de kunst van het zuiver representeren’. Daarmee wil ik zeggen dat als je goed kunt representeren, je tijdens het gesprek met je cliënt van binnenuit kunt intunen op verschillende elementen uit de vraag, op verschillende aspecten van het systeem, het veld.

  Dank je wel voor het volgen van deze online masterclass. Wat ontzettend fijn dat je de afgelopen weken en maanden zoveel tijd hebt genomen om aan jezelf te werken. Dankjewel dat je met ons deze reis wilde maken. Ik hoop dat je er veel aan hebt gehad en kijk er naar uit om je nog een keer live te mogen ontmoeten. Daarnaast wil ik je uitnodigen om met ons contact te houden en te kijken of de bijzondere dingen die bij hebben aangereikt blijvend je in je leven kunnen blijven versterken.

  Verder mee op reis?

  In het volgende bonus hoofdstuk wil ik je graag nog iets over de jaaropleiding vertellen.

  Online videocursus 'Intuïtief Systemisch Coachen' met Hylke Bonnema

  Ontdek hoe je kunt vertrouwen op je intuïtie en bij jezelf kunt blijven

  en je gevoel kunt inzetten in coaching

  Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

  Online videocursus 'Intuïtief Systemisch Coachen' met Hylke Bonnema

  Ontdek hoe je kunt vertrouwen op je intuïtie en bij jezelf kunt blijven

  en je gevoel kunt inzetten in coaching

  Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden