De reis naar binnen. ‘Ken u zelve’  zei Socrates. Wij leven in een tijd waarbij we in topsnelheid innoveren, communiceren en globaliseren. Deze enorme veelheid aan impulsen, werkdruk en keuzes maakt het meer dan ooit belangrijk dat we goed weten wat echt belangrijk is voor onszelf, onze familie, onze collega’s, stake-holders en klanten. Daarnaast leven we in een tijd van bevolkingsgroei, financiele crisis, technologische en medische ontwikkelingen die een herijking van waarden noodzakelijk maakt. Van ongelimiteerde groei naar beperking en duurzaamheid, van ontginning en ontbossing naar duurzaam gebruik van grond en bescherming van biodiversiteit, van eindeloze inzet van medische middelen om levens te verlengen naar acceptatie van de dood. Deze herijking vraagt van ons een innerlijke herijking. Einstein zei al dat een probleem niet kan worden opgelost met het bewustzijn dat het creeerde!

de reis naar binnen

Natuur

De natuur in als middel en als spiegel om weer contact te maken met onze natuurlijke authentieke zelf. In de natuur maken we weer contact met de aarde, met de elementen en met wat echt belangrijk is voor onszelf. Weg van de cultuur, gezin en werk vinden we onszelf en kunnen we opnieuw voelen waar we echt van zijn. Wij kennen deze ceremonie al sinds mensenheugenis. Of we nu op pelgrimstocht gaan, of het nu de Indianen zijn ,die op ‘Visionquest’ alleen al vastend enkele dagen op een heilige berg gaan zitten, of de ‘Aboriginals’ die op een walkabout gaan, of de yogi’s die alleen in een grot gaan zitten. Het zoeken naar echte wijsheid en kracht, vanuit diepe waarden, daar gaat het om!

Tijd voor reflectie

In de ‘rollercoaster’ van ons dagelijks leven nemen we vaak te weinig tijd om even stil te staan. Het is alsof we als een bezetene in een oerwoud samen aan het kappen zijn, terwijl niemand even in een boom klimt om te kijken waarnaar toe we precies aan het kappen zijn. En of dat dan ook is waar we echt naartoe willen? Even stil staan en tijd nemen om te voelen, te ervaren en na denken is schaars.

Vitaliteit

We zien dat velen te weinig tijd nemen voor sport, gezond eten en frisse lucht. Buiten zijn en wandelen in de natuur geeft weer die nieuwe energie, het zorgt ervoor dat je weer kracht opbouwt in je spieren. Dat spanning kan wegvloeien en vet kan worden omgezet in spiermassa. Bovendien geeft het diepe ademen van frisse lucht en bergwater drinken direct vanuit het riviertje, de geest de kans om helder te worden en richting te vinden.

Genieten

Het is weer leren genieten van het leven, in haar natuurlijkheid. Het is van overleven naar leven, van rennen naar stilstaan en van denken naar voelen. Maak jij genoeg ruimte voor jezelf om je hart te kunnen voelen, om werkelijk te genieten en dankbaar te kunnen zijn voor alles wat het leven je heeft gebracht?

Gerelateerde Berichten