Opstellers
hebben geen
medelijden

Een van de belangrijkste leerpunten voor een opsteller of systemisch coach is om geen medelijden te hebben met je cliënt. Je hebt wel medeleven maar geen medelijden. Iemand groeit juist door het lijden, het lijden is de poort van de transformatie. Je laat het verhaal bij de ander, en vertrouwt op de kracht van het leven. Je gebruikt de opstellingen om het lijden te onderzoeken, de kracht er in te vinden en erbij te blijven. Dit zorgt voor de transformatie van lijden naar kracht, en zo blijft ook de verantwoordelijkheid bij je cliënt.

Op het moment dat jij je ervan bewust bent dat je een mening hebt en toch het verhaal bij de ander kunt laten, ben je al een heel eind op weg als opsteller. Het vergt moed en daadkracht om niet mee te lijden maar om mee te leven en de kracht in het lijden te herkennen. Het is immers zo sociaal wenselijk om dit wel te doen. Het vraagt een zekere stoerheid om niet mee te lijden. En heel eerlijk te zijn! Dit lijkt soms afstandelijk maar is in wezen juist heel liefdevol, leerde ik bij Bert Hellinger.

Hellinger: “Kan ik haar helpen?”

Bij Bert Hellinger kwam een keer een mevrouw die niet helemaal goed kon lopen. Twee mensen schoten haar te hulp. Ze ging naast Bert zitten en hij bleef met zijn glimlach, gewoon nuchter in het nu. Hij nam waar.
Voor ze iets gezegd had, nam hij de microfoon en zei: denken jullie dat ik haar kan helpen?
Zij was nou juist degene van wie iedereen dacht: zij heeft echt zijn hulp nodig. Een zaal vol hulpverleners dus er was volop medelijden. “Heeft zij de mensen bedankt die haar te hulp schoten?”, vroeg Bert.
Nee, dat was niet zo.
“Denken jullie dat zij mij gaat bedanken als ik haar ga helpen?”, vroeg Bert vervolgens.
Nee, waarschijnlijk niet.
“Ik kan haar dus niet helpen”, concludeerde hij.

“De motivatie om anderen te helpen, is geen oprechte motivatie, maar eigenlijk een afweer van eigen oude pijn”.

Opleider & Opsteller

In onze maatschappij zijn we gewend om eerst een structuur te krijgen, vanuit het hoofd. Bij Hylke word je gestimuleerd om zelf te gaan voelen. Je krijgt geen kader, en dat brengt je dicht bij jezelf zodat je gaat vertrouwen op je eigen gevoel.

“De motivatie om anderen te helpen, is geen oprechte motivatie, maar eigenlijk een afweer van eigen oude pijn”.

Eigen verantwoordelijkheid

Bert duwde deze mevrouw dus in haar eigen verantwoordelijkheid. Wat je heel vaak hoort bij coaches of mensen die met mensen werken, is. ‘Ik wil helpen’. De motivatie om anderen te helpen, is geen oprechte motivatie, maar eigenlijk een afweer van eigen oude pijn. Vaak zijn deze helpers zelf ergens tegenaan gelopen en herkennen dat in degenen die ze nu willen helpen.

Herken je dit? Dan nodig ik je uit om eerst eens zelf een opstelling over motivatie te doen. Bijvoorbeeld met de blaadjesmethode kun je vrij eenvoudig je eigen motivatie dieper onderzoeken. Wat zit er in die wens om te helpen verstrikt? Maak eerst maar eens een reis in jezelf om daar achter te komen.

Je bent niet beter

De motivatie om iemand te helpen is niet helemaal zuiver. Je stelt jezelf eigenlijk boven iemand. Maar we zijn allemaal gelijk. Een opsteller neemt waar. Je hoeft niet iets op te lossen. Wees ontspannen en als je toch gespannen bent, wees je daar dan bewust van. Je bent samen op reis en dat is genoeg.-

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!

Hylke

PS. Ben je trainer, coach, healer of andere professional en wil je zelf je eerste stappen gaan maken in het opstellingen vak? Op donderdagavond 22 februari geef ik een avondworkshop ‘Systemisch Coachen’ in Bilthoven. T/m 31 maart hebben we een sympathieke vroegboekkorting op onze Jaaropleiding Familie- en Organisatie Opstellingen die in mei weer in Amsterdam start. Deze opleiding is momenteel al voor over de helft vol.

PS2. Op donderdagavond 5 april geef ik weer een workshop ‘Het Nieuwe Opstellen’ in Bilthoven. Het Nieuwe Opstellen is meer in stilte werken, het veld laten spreken, in haar pure vorm. Erop vertrouwen dat wat omhoog komt kloppend is. Als de natuur in het ontluikende voorjaar. Mooie timing dus.

 

 

 

 

 

 

OPSTELLINGEN ONTDEKKEN?

Ervaar thuis de kracht van intuïtief systemisch coachen en maak een doorbraak in werk, liefde en leven.

Download nu het thuisgids Thuisgids Opstellen. Dan ontvang je ook elke twee weken onze inspiratiemail.

 

 

 

 

 

Gerelateerde Berichten

Online videocursus 'Intuïtief Systemisch Coachen' met Hylke Bonnema

Ontdek hoe je kunt vertrouwen op je intuïtie en bij jezelf kunt blijven

en je gevoel kunt inzetten in coaching

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

Online videocursus 'Intuïtief Systemisch Coachen' met Hylke Bonnema

Ontdek hoe je kunt vertrouwen op je intuïtie en bij jezelf kunt blijven

en je gevoel kunt inzetten in coaching

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden