De ‘professionele’ representant is doodEr zijn nog steeds organisatie opstellers die ‘professionele’ representanten gebruiken bij hun cases. Ik vraag me steeds vaker af waarom?
In de organisaties waar ik kom zie ik het vaak als valkuil en voelt het een beetje laf om de belangen door iemand anders te laten behartigen van wat wezenlijk is voor je organisatie en voor jou. Datgene wat gezien wil worden laten tonen door iemand anders.
In een organisatieopstelling komen mensen in een positie of op een plek die hun comfort zone te buiten gaat. Maar dat is dan ook wat er is. Vaak is de bedoeling van de organisatie wel op papier geschreven, maar is de cultuur er niet naar, of handelt men er niet naar. Of is er eigenlijk een andere bedoeling. Dat is dan precies wat er aan de hand is op de werkvloer, of in de organisatie.
Waarom zou je dit via professionele representanten weergeven als de mensen zelf dit ook kunnen voelen? Mijn ervaring is dat dit doorvoelen een onderdeel van de transformatie is waar men naartoe op weg is.
Het ‘kijken’ naar mensen die dit voor je positioneren is echt iets anders dan zelf op die positie staan. Wanneer mensen zelf op die positie gaan staan, en voelen hoe de dingen werkelijk zijn, dat dan van binnenuit de transformatie in zet.

Wanneer je werkt met ingehuurde representanten dan wil je deels nog de organisatie van buitenaf veranderen. Terwijl de mensen zelf in beweging dienen te komen voor een transformatie.
Ik werk altijd met de deelnemers aan een workshop of in company opstelling zelf als representanten. Dat wordt achteraf in ieder geval als een aparte ervaring beschouwd. Sommige komen bij hun gevoel, andere blijven toekijken. Dat is niet aan mij. En vaak is dat ook precies de afspiegeling van waar de organisatie op dat moment zich bevindt.

Ik weet het ook niet, maar ‘professionele’ representanten zijn wat mij betreft dood. Iedereen zit in de opstelling en krijgt zijn of haar rol hierin. Elke opstelling is ook een opstelling voor iedereen op iedere plek.
Ook al ben je niet de vraagsteller, het grotere systeem laat jou op jouw plek ook iets ervaren wat op dat moment voor jou goed is. Soms pijnlijk, soms vernieuwend, soms verduidelijkend en soms verwarrend.
Sommige opstellers vinden het niet veilig om mensen zelf bloot te stellen aan ingewikkelde slepende problemen die in de organisatie spelen. Tegen deze opstellers zeg ik, het is ok, maar gun je ook de leerervaring om onveiligheid te ervaren. Niet elke organisatie heeft een veilige cultuur. Dat is dan ook zo. Dat soort organisaties help je juist niet om mee te gaan in die cultuur door ze in de veilige stoel naar opstellingen te laten kijken.

Ik vind dat de mensen zelf veel beter de ervaring kunnen doorvoelen als ze zelf met elkaar in contact treden in het veld, en in de organisatie waarin ze werken. Zij moeten dagelijks omgaan met de issues, de ‘professionele’ representant loopt ’s middags de organisatie weer uit. Je leert het beste door het te doen. Je voelt het meeste door er voor open te staan. Modellen en theorieën en een schouwspel van representanten voor je zien, kunnen voor de mind een fijne afwisseling zijn, maar het gevoel heeft hier niets aan. Het is altijd een vereenvoudiging van de werkelijkheid.
In mijn trainingen organisatie- en loopbaanopstellingen merk ik ook dat de rol waarvoor je in cases dan gevraagd wordt ook precies datgene representeert wat jij te leren hebt.

Martijn Haan.

PS. Wil je dit zelf ervaren? Op 19/20 mei en 16/17 juni geef ik voor de 3e keer de 4-daagse training organisatie- en loopbaan opstellingen. Na deze workshop kun je zelf 1-1 en kleine teamopstellingen begeleiden. We gaan heel veel opstellingen doen en ervaren.  Er is nog plek voor een paar mensen. Als je meer over mijn manier van werken wilt weten, contact mij. En ook voor incompany opdrachten sta ik open.