We hebben via Bert en Sophie Hellinger contact gemaakt met Joel Weser. Hij is een expert in de basishouding van het nieuwe opstellen en heeft heel veel ervaring, vandaar ook dat Bert en Sophie hem als leraar inzetten in hun onderwijs. Met Joel ga ik in november een masterclass geven over het Nieuwe Familieopstellen.
Een paar weken terug had ik een Masterclass over het Nieuwe Opstellen, een aantal filmpjes van deze dag hebben wij op onze site geplaatst. Daarin gaat het over het afscheid van het katholieke dogma binnen familieopstellingen. In het Nieuwe Opstellingen nemen we afscheid van de de reddende, verlossende rol van de opsteller.  Ik ben geen therapeut die jou komt repareren en ik hoef ook jouw ziel niet te redden. We betreden nu een sjamanistische ceremoniele ruimte met ons werk. Ik hoop niet dat ik sommigen tegen religieuze schenen schop, want dit is echt een transformatie binnen het opstellingenwerk. Het doen van een opstelling is een helende ceremonie.
We volgen diep binnen in ons de zielsstroom. We ademen in, we laten los en wachten tot de energie ons meeneemt. Dit is een zachte langzame beweging. ‘Die Seele geht langsam’, zegt Bert Hellinger altijd. Vandaar dat er in opstellingen zelden heftige drukke abrupte bewegingen voorkomen. Je speelt geen rol. Dat wat je van binnen ervaart, hoef je niet aan te dikken naar buiten toe met spierkracht, gestiek of mimiek. Het blijft binnen en is zacht. Het stroomt. ‘Kein Theater’, zegt Bert Hellinger altijd.