Ons lichaam is een systeem, net als het familiesysteem, waarin we geboren zijn. De organen, cellen, het zenuwstelsel, het immuunsysteem, alles werkt in perfecte harmonie samen om het lichaam in de perfecte balans te laten functioneren. We leven echter niet geïsoleerd, maar in relatie tot onze omgeving en ons familiesysteem. Dit veld van relaties waarin we ons bevinden beïnvloedt niet alleen onze gevoelens en ons denken, maar ook welk DNA geactiveerd wordt en daarmee onze fysieke conditie (zo is in de moderne celbiologie ontdekt).

Ons leven, de gebeurtenissen die we hebben meegemaakt, de mensen die erin meespelen of meespeelde, alles is opgeslagen in het geheugen van onze cellen. Sterker nog, ook oude gebeurtenissen uit onze familiegeschiedenis, kunnen bewaard zijn gebleven in het geheugen van onze lichaamscellen. Het gaat dan vooral om de niet vertelde verhalen, over dat wat geen plek heeft gekregen en verstrikt voortleeft via ons, ons lichaam en onze cellen. Al deze herinneringen kunnen onze eigen levenskracht in de weg staan om vrij te kunnen stromen.

Stel je ons lichaam eens voor als een glas water. Het water is gelijk aan onze levensstroom. Stel je voor dat de verhalen in ons leven en in het leven van onze voorouders die geen plek hebben gekregen en die zijn opgeslagen in het geheugen van onze lichaamscellen, worden gesymboliseerd door kleine balletjes in dat glas met water. Wat gebeurt er dan in het lichaam? Hoe vrij kan de levensstroom, onze zielstroom en vormende kracht (het water), dan nog door ons lichaam stromen?

Voel eens bij jezelf naar binnen, hoe is dat bij jou nu, op dit moment? Waar stroomt jouw levensstroom, jouw vormende kracht vrij door jou heen en waar in jouw lichaam voel je dat deze wordt geblokkeerd?

In het systemisch lichaamswerk volgen we de taal van jouw lichaam. We kijken waar de spanning of leegte in jouw lichaam mee resoneert in jouw leven en in jouw familiesysteem. Tijdens deze opstelling in en via het lichaam kijken we met liefde en compassie naar wat jouw lichaam laat zien en naar de balans die dit mogelijk in jouw familiesysteem wil herstellen. Wanneer je de bereidheid hebt om dit te willen onderzoeken, kunnen we waarnemen waar de verborgen loyaliteit ligt. Er wordt zichtbaar wat er tot dan toe niet is gezien en wel gezien wil worden. Vanuit dat contact kan beweging ontstaan. Kun je weer vrij zijn om jouw hele lichaam te bewonen en via jouw lichaam vorm te geven aan jouw eigen zielsmissie in dit leven.

De vragen voor het systemisch lichaamswerk kunnen heel breed van aard zijn, al merk ik in de praktijk dat de nadruk ligt op vragen rondom gezondheid, het aanwezig zijn in het lichaam of rond situaties waarbij een sterke fysieke sensatie ervaren wordt.

Vanwege de vele gezondheidsgerelateerde vragen is het goed te weten dat wij vanuit het systemisch perspectief ziekte, gezondheidsklachten en aanhoudende symptomen zien als een uiting van het lichaam om iets dat niet gezien is, zichtbaar te maken. Een opstelling helpt hierbij doordat het bewustzijn brengt in de relatiepatronen tussen jou, jouw lichaam, de ziekte, jouw relaties in het hier en nu en de geschiedenis van jouw familiesysteem.

Stefanie Bussing.

PS. Heb jij een vraag waar je via het systemisch lichaamswerk naar wilt kijken? Dat kan bijvoorbeeld in een individuele sessie, of tijdens 1 van de workshops/intensives. Kijk even in de agenda voor de aankomende data.

Ben jij zelf opsteller, of gebruik je opstellingen in je begeleidingspraktijk, en wil je deze manier van systemisch werken ook kunnen aanbieden aan jouw klanten? Dan is de verdiepingscursus Systemisch Lichaamswerk wellicht iets voor je. Deze cursus is speciaal bedoeld voor wie het verlangen heeft om zelf te leren het opstellingenwerk via het lichaam en bij ziekte te begeleiden en tegelijkertijd de wens heeft een innerlijke reis te maken in en door het eigen lichaam naar de volheid van het leven. De eerstvolgende cursus start op 31 maart en 1 april a.s.

Stefanie over het systemisch werk:
“Wat me vanaf het begin heeft geraakt in het opstellingenwerk is de eenvoud en helende werking die ervan uit kan gaan, wanneer we ons kunnen overgeven aan ‘het niet weten’. Mijn werk en specialisme weerspiegelen direct ook de reis die ik zelf ben gegaan en nog ga in het aanwezig zijn met dat wat is.”

Stefanie heeft zich binnen de Academie voor Opstellingen gespecialiseerd in het systemisch lichaamswerk en opstellingen bij ziekte en gezondheidsvragen. Zij begeleidt individuele sessies, dagworkshops, intensives en cursussen en is als docent betrokken bij de jaaropleiding Familie- en Organisatieopstellingen van de Academie. Kijk in de agenda voor aankomende data of neem contact op voor meer informatie.