Veelgestelde vragen over familieopstellingen

Zijn Familieopstellingen nieuw voor je, dan heb je vast nog wat vragen. Hieronder vind je enkele antwoorden op veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Welke problemen kunnen door familieopstellingen worden opgelost?

Opstellingen kunnen verhelderende en bevrijdende inzichten geven voor mensen die worstelen met vragen over terugkerende angsten, verslaving, stoppen met roken/drinken/gamen, moeite om relaties buiten je echtelijke relatie goed te houden, relaties met een partner, patronen die steeds terugkomen, vragen over je eigen leven, ruzies, stress, ongemak. onzekerheid, twijfel over de te nemen route, opvoedingsproblemen, omgaan met moeilijkheden, zoals ziektes, problemen tussen broers en zussen, ouders , kinderen of andere personen in de familie, overspannenheid, somberheid, moeite met verandering, over een diep onverklaarbaar verdriet of het steeds vastlopen in prive- of werksituatie. Alle problemen dus die je in het hier en nu tegenkomt en verstikkingen, blokkades en angsten weergeven. Datgene wat je tegenhoudt,  je angst,  je dilemma of depressie.

Voorbeelden van vragen die wij in sessies en workshops krijgen zijn:

  • Ik ben erg verlegen als ik onder de mensen ben en word rood en warm als ik iets zeggen moet.  Eigenlijk  durf ik me steeds minder te vertonen in groepen, hier zijn is een hele stap. Ik schaam me kapot. Waarom overkomt me dit?
  • Ik heb een conflict met een collega; hij weet het altijd beter en  loopt er de kantjes van af.  En ik me maar rot werken. Ik probeer hem zoveel mogelijk te vermijden. Hoe moet ik hiermee omgaan?
  • Ik weet eigenlijk niet wat er met me aan de hand is. Ik ben lusteloos, heb geen zin om iets te doen .Ik snap er niks van want ik heb een mooi gezin, prachtig huis, interessant werk en leuke vrienden. Maar toch voel ik me diep van binnen ongelukkig. Eigenlijk m’n hele leven al. Ik heb van alles gedaan om daarmee om te gaan, maar de leegte die ik voel, gaat niet weg. Wat is er met me aan de hand?
  • Ik kan mijn dochter niet in de hand houden. Ze is aan het puberen en ik heb geen controle meer over haar, wat moet ik doen?
  • Mijn huwelijk is een verstandshuwelijk geworden. Ik denk er al tijden aan om te scheiden, maar durf de onzekerheid niet aan te gaan. Ik durf geen stappen te zetten. Wat moet ik doen?
  • Bij enige tegenslag raak ik volledig de weg kwijt en krijg ik paniekaanvallen; er hoeft maar dit te gebeuren en ik word onzeker en angstig. Ik kan hier niet meer mee omgaan en het houdt me erg tegen. Ik ben ten einde raad en weet het niet meer. Wat is er met mij aan de hand?
  • Ik zit al tijden thuis met een burn-out. Mijn werkgever vraagt me of ik terug naar het werk kom, maar ik vind dat ik er nog niet klaar voor ben. Ik zie er als een berg tegenop me weer naar mijn werk te moeten slepen. Er is niets veranderd, ik ben er nog niet klaar voor en ben erg moe. Hoe moet dit nu?
Hoe weet ik of familieopstellingen geschikt voor mij zijn?

Familieopstellingen werken het best bij problemen die je al langer bij je draagt, zogenaamde levensvragen.  Vaak heb je hier al van alles zelf aan gedaan, maar je komt er toch niet veel verder mee. Het heeft voor deze vragen weinig zin om heel hard te werken aan jezelf en dit heeft vaak ook geen langdurig effect. Opstellingen kunnen voor dat soort problemen uitkomsten bieden.

Hoe weet ik dat mijn privacy gewaarborgd is?
In een indivuele sessie werken wij altijd op basis van vertrouwelijkheid. In een workshop spreken we met alle workshopleden af dat wat binnen de workshop gezegd wordt binnen de workshop blijft. We garanderen hiermee een privacy waarborgende omgeving. De issues die besproken worden hebben altijd het respect van de workshopleden. Onze ervaring is dat iedereen zich hieraan houdt.
Wat is beter voor mij een individuele sessie of een workshop?

Een individuele sessie is beter als je liever niet in een groep werkt of meteen geholpen wilt worden. We raden je aan een individuele sessie te doen als je vraag een thema betreft dat voor jou zo gevoelig en delicaat is, dat je er niet graag over praat met anderen. Daarnaast geeft een indivuele sessie eenduidig inzicht in je familiesysteem en issues hierbij. Eenduidigheid omdat je zelf iedere representant doorvoelt.

Een workshop geeft je enerzijds inzicht in je eigen vraag, vervolgens de mogelijkheid om als representant andere inzichten te verkrijgen. Door het zien van andere opstellingen kun je ook systemisch waarnemen en denken leren.

Wat past het beste bij jou?

Wat gebeurt er tijdens een familieopstellingen workshop?

Een workshop begint met een sharing. In de sharing geeft iedereen aan hoe hij of zij er bij zit en wat de intentie voor de workshop is.

Vervolgens krijgen de aanwezigen de mogelijkheid om een vraag in te brengen.  Er vinden opstellingen plaats die allereerst inzicht geven aan de vraagsteller en zeker ook aan de representanten. De workshop eindigt met een kort nagesprek waarbij de intenties van het begin de revue passeren.

Moet de persoon met wie ik een probleem heb ook naar de opstelling komen?

Nee, dit raden we zelfs af. Bij een opstelling plaats je intuïtief representanten of hulpmiddelen voor jezelf en voor andere personen  in de ruimte. Het wordt dus een 3-D weergave  van je innerlijke beeld.

In dit geval vraag je een representant voor de persoon waarmee je een probleem hebt. De ruimte moet veilig zijn voor jou en hierbij is het vaak beter dat de persoon met wie je een probleem hebt niet aanwezig is. De opstelling heeft overigens geen nadelige gevolgen voor de andere persoon. We werken met jou om je inzicht in je probleem te geven en je mogelijk een oplossing te laten zien.

Ik ken mijn ouders niet, want ik ben geadopteerd. Kan ik een opstelling doen?

Jazeker. Bij een familieopstelling hoeft niemand van je familie aanwezig te zijn ook niet als je geadopteerd bent. Dit is zelfs niet gebruikelijk.  Iemand anders kan representant zijn voor je natuurlijke ouders. Het is fascinerend om te merken dat de representanten vanzelf toegang krijgen tot het veld en de gevoelens en de onderlinge verhoudingen van bijvoorbeeld je natuurlijke ouders.

Ik weet niet wie mijn vader is. Kan ik toch een familieopstelling doen?

Jazeker. Bij een familieopstelling hoeft niemand van je familie aanwezig te zijn. Dit is zelfs niet gebruikelijk.

Iemand anders kan representant zijn voor je vader. Het is fascinerend om te merken dat de representanten vanzelf toegang krijgen tot het veld en de gevoelens en de onderlinge verhoudingen van degene die zij representeren.

Kan ik ook iemand anders probleem opstellen?

Een kenmerk van levensvragen waarbij een opstelling kan helpen, is dat het vragen zijn die te maken hebben met jouw leven. Vaak ligt de wortel van het probleem ergens anders, maar jouw vraag opent het systeem. Het is niet wenselijk en gaat over onze grens heen om een probleem van iemand anders op te stellen. Jij kunt het probleem van een ander niet oplossen, en wij ook niet. De ander is zelf zeer welkom voor een opstelling.

Wat betekent het precies om als representant mee te doen?

Als representant sta je open om de opstelling “in te gaan”. Je bent onderdeel van een groep mensen binnen een workshop of opleiding en de vraagsteller kan jou vragen om voor iemand uit zijn/haar familie te gaan staan.

Je mag dat te allen tijde weigeren. Van belang is dat je goed voelt wat er bij jezelf gebeurt wanneer gevraagd wordt de opstelling “in te gaan”.

Naar onze ervaring wordt representant zijn in een opstelling vaak als bijzonder ervaren omdat het vaak ook echt iets in jezelf raakt en in beweging brengt.

Hoe weet je als representant wat je moet doen?

Als representant hoef je eigenlijk niets te doen. Hoe minder hoe beter. Het enige wat we sommige representanten aanraden is om helemaal nergens aan proberen te denken. Naar onze ervaring krijgen representanten dan als vanzelf toegang tot het veld en de gevoelens en de onderlinge verhoudingen van degene die zij representeren.

Ik wil alleen komen kijken tijdens een workshop. Kan dat?

Natuurlijk kan dat. Iedereen is welkom om alleen te komen kijken. Van belang is tijdens de opstelling goed te blijven voelen of het bij kijken blijft.

Alleen al kijken naar een 3-D weergave van iemand anders' familie wordt als indrukwekkend ervaren.

Kun je familieopstellingen samen met andere vormen van therapie doen?

Familieopstellingen kunnen goed met andere vormen van therapie gecombineerd worden. Familieopstellingen geven inzicht in diepe levensvragen. Het verwerken hiervan kan zeker samen gaan met andere therapieën. Ook de formulering van de juiste vraag voor een familieopstelling kan gepaard gaan met therapieën om te komen tot de juiste innerlijke houding.

Werken familieopstellingen ook als je er niet in gelooft?

Tijdens een familieopstelling hoeft niets te worden (na)gespeeld of geconstrueerd, en tijdens een opstelling wordt niet of nauwelijks gebruik gemaakt van talige communicatie.

Als je er niet in gelooft, laat je gewoon verrassen, zonder oordeel. Alleen al een 3-D opstelling van een familiesysteem zoals het nu is kan interessante inzichten geven.

Kunnen familieopstellingen helpen bij relatieproblemen?

Familieopstellingen zijn zeer geschikt om verder inzicht te geven in relatieproblemen. Wij doen workshops voor partners en zijn gespecialiseerd op dit gebied.

Een familie opstelling legt de onbewuste verbindingen in je leven bloot. Hoe jij jij werd, waar je zelf problemen mee hebt, waar je in je kracht staat en waarom je steeds dezelfde problemen tegenkomt.

Relatieproblemen kunnen een gevolg zijn van hoe jouw systeem en het systeem van je partner elkaar raken. Inzicht in beide systemen en doorzien waar de kern van de relatieproblemen zitten kan een relatie nieuw leven in blazen!

Kun je een opstelling twee keer doen?

We raden af om kort na elkaar twee keer dezelfde vraag te stellen. Als je voor een vraag een familieopstelling gedaan hebt, dienen de inzichten hieruit te rijpen. Bij sommige opstellingen en de inzichten eruit, valt het kwartje pas na een tijdje, bij andere is meteen na de opstelling of kort erna het inzicht omgezet tot acceptatie in het hier en nu. Een tweede keer dezelfde vraag stellen kan dit proces verstoren. Als het goed is ben je ook in een andere modus gekomen na de eerste keer. Een verdiepende of andere vraag stellen is natuurlijk wel mogelijk als die naar de voorgrond komt in het hier en nu.

Werkt familieopstellingen op de korte termijn of op de lange termijn?

Op de korte termijn kunnen opstellingen inzichten geven over je systeem en hoe hiermee om te gaan. Op de lange termijn is de doorwerking van een familieopstelling groter. Voortdurend worden de inzichten verwezenlijkt, en langzaam wordt het leven gekanteld in positieve zin.

Hoe kan ik het merken als een opstelling resultaat heeft?
Soms merk je dit door lichamelijke veranderingen. Je gaat sterker staan, je voelt je lekkerder, je voelt je ruimer. Soms is het meer geestelijke rust of geestelijke ontspanning. Vaak is het allebei.
Wanneer moet ik juist geen opstelling doen?

Een opstelling is bij onze Academie de methode om een vraag te beantwoorden die iemand in het hier en nu echt bezighoudt. Deze kan te maken hebben met jezelf, werk, relaties en gezondheid. Een opstelling is bij uitstek niet geschikt om te testen of de methode wel werkt. Je dient dus een echte vraag te hebben om een opstelling te ontvangen.

Kun je een opstelling doen als je zwanger bent?
Wij vinden dat je als zwangere vrouw goed een opstelling kan ervaren. Tijdens een opstelling wordt de levensenergie ervaren en de ervaring leert dat dit voor een niet-zwangere of zwangere vrouw een bijzondere ervaring is.
Zijn familieopstellingen geschikt voor kinderen?

Onderdelen van een familieopstelling zijn geschikt voor kinderen. Je kunt kinderen in een ruimte plaatsen en vragen wat ze voelen. Kinderen zijn vaak meer intuitief dan volwassenen. Je zult verrassende antwoorden krijgen.

Kinderen hebben vaak nog niet echt een impliciete vraag, dus werken met kinderen raden wij vooral aan om te doen met blinde opstellingen. Daar hebben we ervaring mee. Wij gebruiken deze methode voor onze eigen kinderen! Je kunt dus zeker opstellingen doen met kinderen, maar je moet je wel bij hun belevingswereld aansluiten.

Wat gebeurt er na een opstelling?

De opstelling heeft getoond welke issues er waren en dit heeft tot inzichten geleid. Het is niet de bedoeling de opstelling te analyseren, omdat je hoofd er soms niet bij kan, bij wat er gebeurd is.

Wij raden aan in het nagesprek alleen te bespreken wat echt besproken moet worden en de inzichten uit de opstelling te laten bezinken en rijpen.

GRATIS videotraining 'Geld Verdienen met je Roeping'

Vind je roeping! Leef je passie. En durf daarmee ook genoeg geld te ontvangen

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

GRATIS webinar ‘Geld Verdienen met je Roeping’

Vind je roeping! Leef je passie. En durf daarmee ook genoeg geld te ontvangen 

You have Successfully Subscribed!

GRATIS videotraining 'Systemisch coachen'

Hylke leert je te vertrouwen op je intuïtie. Hij laat je ervaren hoe jij bij jezelf blijft en jouw gevoel kunt inzetten in de coaching.

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

GRATIS videotraining 'Stress'

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

GRATIS videotraining 'Burn out'

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

GRATIS videotraining 'Depressie'

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

GRATIS videotraining 'Leef de Liefde'

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

De 'LEEF' Challenge

De LEEF! Challenge gaat over leren voelen: van vernauwende denk- en gedragspatronen naar luisteren naar je gevoel en vertrouwen op je intuïtie. 

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

GRATIS 'Handboek Familieopstellingen'

Ons 'Handboek Familieopstellingen' laat je in 7 stappen zien hoe je met hulp van blaadjes zelf het effect van een opstelling kunt ervaren. 

Je krijgt een mail met daarin een link om het handboek te downloaden