Waarom systemisch werk geen ‘kunstje’ van je hoofd’ is

Systemisch werk is geen ‘kunstje’ van je hoofd’. Het is ambachtelijk energie-/bewustzijnswerk. Systemisch coachen is daarmee fundamenteel totaal anders dan vrijwel alle andere coachings methoden. Vind je het leuk als ik je daar iets meer over vertel? Het werkzame mechanisme in opstellingen is het zogenaamde organische krachtenveld, wat belangrijk is om te leren voelen.

Een van de beste (en ook snelste) mannieren om contact te maken met dit veld is de blaadjesmethode. In deze methode hebben we namelijk het meeste contact met ons lichaam, onze emoties en onze energie. Niet zozeer met ons denken en met ons hoofd. Wel met ons waarnemen en met hoe we ons voelen. 

Het veld

De spanning die je voelt in je lijf, die je ervaart in je relatie, in jouzelf, bij jouw cliënt – daar gaat het om. Hoe je omgaat met de gevoelens en emoties die je ervaart in jezelf, bij de ander en in de relatie in het hier-en-nu, dat is de toegang tot het krachtenveld waarmee we werken. 

Voor jouw cliënt geldt: al zijn zorgen over waarom hij hier is, de pijn die hij heeft, het gevoel van zijn vader dat hij misschien geparkeerd heeft, al die dingen zitten in hem, in zijn gevoelsleven, ook in de liefde voor zijn vrouw.

Om daar contact mee te maken, leggen we die blaadjes op de grond en gaan we op die blaadjes staan om als het ware dat wat nu allemaal in hem of haar is te kunnen onderzoeken. We klappen dan als het ware zijn innerlijke ruimte open. Dat betekent dat we dieper ingaan op wat hij nu meemaakt. 

Hier heb je de hulp nodig van de cliënt om te kijken wat er gebeurt.

Zelf ben ik inmiddels zo goed getraind in het lezen van dit krachtenveld dat ik het helemaal aan kan voelen. Maar als mijn cliënt niet meebeweegt door zelf aan het werk te gaan, heeft dit werk weinig zin.

Zelf ben ik inmiddels zo goed getraind in het lezen van dit krachtenveld dat ik het helemaal aan kan voelen. Maar als mijn cliënt niet meebeweegt door zelf aan het werk te gaan, heeft dit werk weinig zin.

Hoe meer de cliënt met mij en met zichzelf, zijn systeem en zijn waarneming hiervan meebeweegt, des te effectiever de sessie.

Soms heb je een beetje hulp nodig

Soms werkt een sessie niet of nauwelijks bij een cliënt. Dat gebeurt ook wel eens. Het werkt dan niet bij hen, omdat ze nog niet kunnen voelen wat het systeem ze wil vertellen. Ze kunnen dan niet bij hun gevoelens, bij henzelf en zijn helemaal afgesloten van hun gevoel, hun innerlijk.

Wat dan soms nog wel werkt, is hen terugspiegelen dat ze vastzitten en ze laten zien dat het oké is om niet te kunnen voelen en vast te zitten. Ik heb geleerd om te zien hoe het voor deze mensen nu nog goed is dat ze nog niet bij hun gevoel kunnen.

Hoe werkt dit bij jou? Kun je in de regel bij je gevoel?

Of heb je een beetje hulp nodig? 

Zaterdag 13 April dagworkshop ‘Geld Verdiepen met je Roeping in Weesp.

Zaterdag 20 April workshop Hylke & Ecstatic Dance met Kareem Raïhani in Amsterdam. Kareem en ik hebben al lange tijd hier over gekneden, laten broeden, weer opgepakt, verfijnt, weer laten broeden… tot het moment is gekomen dat we dachten: ja, nu! We bundelen onze harten, krachten en ervaringen om met Familie Opstellingen, Muziek, Lichaamswerk en Dans een reis te maken in een prachtige, intieme meditatie space. 

Donderdag 16 mei avondworkshop ‘Intuïtief Systemisch Coachen’ in Amsterdam.

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!

PS. Eind september begint dan ‘De Reis voor je Leven’ – ontdek, groei en vier je resultaten in werk en liefde, op basis van de 5 levenswetten – waarin we hier echt helemaal de diepte mee in gaan. Als je je aanmeldt voor 31 augustus hebben we een sympathieke vroegboekkorting. Tevens bieden we je de mogelijkheid voor gespreide betaling. 

PS2. Van maandag 26 augustus t/m vrijdag 30 augustus 2019 organiseer ik voor de allereerste keer de Internationale Summerschool ‘Intuïtief Systemisch Coachen’,in Amsterdam en in het Engels. Bijna iedereen is druk En ook de internationale vraag begint te groeien. Voor deze mensen is het volgen van ons vlaggenschip, de Jaaropleiding Familie- en Organisatieopstellingen vaak lastig te organiseren. Geldt dit voor jou ook? Dan geef ik je met deze summerschool de kans om in 1 week heel diep een reis te maken voor persoonlijke bewustwording én te ervaren hoe je heel ontspannen Intuïtief Systemisch kunt coachen.

 

 

 

 

 

 

OPSTELLINGEN ONTDEKKEN?

Ervaar thuis de kracht van intuïtief systemisch coachen en maak een doorbraak in werk, liefde en leven.

Download nu het thuisgids Thuisgids Opstellen. Dan ontvang je ook elke twee weken onze inspiratiemail.

 

 

 

 

 

[et_bloom_inline optin_id="optin_2"]

Gerelateerde Berichten

Lezen

Het Nieuwe Opstellen

Meer info >>

Geld Verdienen met je Roeping

Meer info >>

Van Spanning naar Spirit

Meer info >>

Luisteren

Muzieklijst

Er is een lijst op spotify waar Hylke ook nummers in zet die hij mooi vindt. De lijst heet Terug in je Lijf.

De metamorfose Podcast

Iris Sturgeon maakt de Metamorfose Podcast. Zij heeft een interview met Hylke gehad en deze is terug te luisteren via deze link.

Kijken

YouTube

Om alvast meer materiaal te bekijken kan je een kijkje nemen op ons Youtube kanaal.