Een paar weken geleden mocht ik als partner van Jet met haar deelnemen in een opleidingsblok over relaties en opstellingen. Dat het overgrote deel van de cursisten vrouw was verbaasde mij niet. Wel verrassend was dat vrijwel alle dames hun partner voor twee hele dagen mee hadden gekregen naar dit cursusblok. Velen voor de eerste keer.

Nog mooier was de verrassing, de groeiende fascinatie en plezier die de meegekomen mannen die dagen ervaarde. De kracht en bevrijdende werking van openheid en kwetsbaarheid was voor veel mannen een openbaring. Initiële weerstand verandert in fascinatie. Hoe dat werkt intrigeert mij mateloos.

Het is me al eerder opgevallen. Dat de drempels die ons soms weghouden van delen van gevoelens die er werkelijk toe doen opeens kunnen wegvallen. Als bijvoorbeeld een collega onverwacht met je deelt dat hij of zij ernstig ziek is of een andere crisis doormaakt. Soms is er dan wel opeens ruimte voor echt contact, in plaats van sociaal wenselijke oppervlakkigheden bij het koffieapparaat.

Mijn eigen situatie rond mijn burn-out ervaarde ik net zo. Opeens gingen de gesprekken echt ergens over. Over echte vragen. Over angst, over hoop, of teleurstelling. Over pijn of verlangen. Over controle, of verlies daarvan. Over het kennen van jezelf. En dit was totaal niet ongemakkelijk, eerder bevrijdend, misschien zelfs helend. En als slap, onmannelijk, of hulpeloos werd het al helemaal niet ervaren. Ook niet door de buitenwereld. Eerder het tegenovergestelde.

Anyway, terug naar het relatieblok waarover ik begon. Een paar mannen uit deze groep, partners van vrouwen die al meer met opstellingen doen, leek het een mooi plan om nog eens samen te komen. Geert Graveland bood er een mooie plek voor aan, in Dreumel, aan de Waal boven Oss onder Tiel.

We organiseren een super laagdrempelige dag voor mannen die toch eens wat willen doen met persoonlijke thema’s. In een setting met en voor mannen. Sterk, maar kwetsbaarheid en open, zoals broederschap dat bieden kan. Het werken met opstellingen geeft ons daarbij een prachtig instrument om thema’s te adresseren die in onze levens spelen. Op het terrein van jouw kracht, over werk, over partnerschap, vaderschap, of leiderschap. Over wat ons echt, diep vanbinnen bezighoudt. En wat we (te) vaak diep wegstoppen en binnenhouden.

Het is goed onder mannen te zijn, in deze tijd die erom vraagt onze harten te openen.

In het dagelijks leven lijken de drempels om als man wat meer op het gevoel te vertrouwen vaak zo hoog. Hectiek, druk, twijfel, competitie, het vraagt allemaal aandacht. Of we zijn te masculien en te gepantserd waardoor we ons niet meer laten raken. Of we staan niet echt in onze kracht omdat we ons aanpassen aan de norm. Of we werken te hard, of we zijn afgesplitst en voelen ons eigenlijk eenzaam, of….

Hoe je het went of keert, wij mannen kunnen hierin samen komen, ernaar kijken, ervaren en doorvoelen. Wij mannen weten in ons hart ook wel dat we onszelf en het leven vaak voorbijlopen. Ik ken best wat mensen die daar wel wat mee zouden willen doen, maar ik kende nog geen goede “first experience” setting waar ik iemand mee naar toe zou nemen. Iets waar ik zelf ook gewoon graag zou zijn.

Daarom creëren we zo’n setting nu zelf. Een setting waarin we naast aandacht voor echte de levensvragen die ons bezighouden ook gewoon ruimte is voor lol, bravoure, een goed kampvuur, stevige lunch en een lekkere pot bier. Zo simpel is het!

We hebben een eerste gelegenheid voor gevonden op zaterdag 8 April, van 10:00 – 17:00. Doe je mee? Welkom!

Tijdens deze dag werken we met verschillende soorten opstellingen afgewisseld met sharing. Iedereen kan op deze dag zijn eigen vragen of verlangens exploreren. Of gewoon ervaren hoe het is om met mannen hierbij stil te staan. Als het je wat lijkt voel je dan welkom iemand mee te nemen. Wellicht dat je wat aarzeling voelt bij een grotere groep maar ervaring leert dat het ijs heel snel gesmolten is.

Voor wie er nog niet bekend mee is, het werken met opstellingen gaat uit van zogenaamde systemische basisprincipes: Welke plek nemen wij in; hoe wij geven en nemen wij; en in welke mate horen wij ergens bij. Door je inzicht en bewustzijn te vergroten ten aanzien van hoe jij je verhoudt tot deze principes kun je jezelf bekrachtigen, verder groeien in wie jij bent en waar jij voor staat in je leven, relaties en werk.

Voor deze dag gaan we uit van een bijdrage van 50 euro. We willen de gelegenheid aangrijpen om te zien of we dit kunnen herhalen, hoe we drempels kunnen verlagen, en hoe we meer mannen mee kunnen nemen in deze ontdekking.

Wij zorgen voor: de begeleiding, lunch, het vuur en het bier.

Klik hier voor meer info en om je aan te melden
Jouw bijdrage: € 50, incl. Btw
Tijd: inloop 9:45, aanvang 10:00 uur tot 17:00 uur.
Waar en wanneer: 8 April Waaldijk 15, te Dreumel (Gelderland, Brabant). Vrij parkeren.