...

Leiderschap en Organisaties

We zetten organisatieopstellingen onder andere in bij leiderschaps- en team trainingen. We gebruiken dan de opstelling met een bijzondere focus op de klant.

Hylke Bonnema

meester-opsteller

Leiderschap en Organisatieopstellingen

Naast dat ik een gepassioneerde (familie)opsteller ben zijn Leiderschap en Organisatieopstellingen een enorme inspiratie voor mij. Ik werk al jarenlang met tal van grote organisaties (waaronder Rabobank en diverse Ministeries).

Het ondernemen zit mij als oudste zoon uit een ondernemersgezin ook in het bloed. Ik doorzie daardoor snel de dynamieken, knelpunten en blokkades van organisaties en weet ze met mijn bijzondere systemische methode ook te doorbreken.

Organisatieopstellingen

Organisatieopstellingen geven inzicht in wat er werkelijk speelt in een organisatie. Een organisatieopstelling is een werkvorm waarmee we op een unieke manier de  dynamiek en relaties tussen verschillende partijen en mensen kunnen onderzoeken. Het is vaak een welkome en verdiepende manier om een groep snel tot de kern van een vraagstelling te laten komen. Dit door op een verbindende gevoelsmatige manier contact te maken met de vraag en hoe de groep tot de vraag staat. Het brengt een groep snel dichter bij elkaar.

Organisatieopstellingen brengen beweging in de onderstroom, waardoor mensen die werkzaam zijn in een organisatie op een snelle manier dichter bij de essentie en dichter bij de klant en/of doelgroep worden gebracht.

We leven momenteel in een dynamisch tijdperk, waarbij we een omslag maken naar meer waarde-gedreven organisaties. Opstellingen zijn hierbij een prachtig instrument om ons te helpen om vanuit onze eigen individuele kracht onze collectieve stroom te vinden voor onze klanten, om daarmee werkelijk een waarden gedreven mens, leider en organisatie te kunnen bewerkstelligen.

 

Hoe werken Organisatieopstellingen?

Organisatieopstellingen zijn ontstaan vanuit dezelfde onderliggende filosofie als familieopstellingen. Met organisatieopstellingen brengen we het onbewuste krachtenveld in een team en/of de organisatie in beeld. We doen dit door een situatie op te stellen in de ruimte. Dit doen we veelal met behulp van de teamleden zelf, representanten of door middel van blaadjes op de grond. In de praktijk werken we veel met de teams zelf in plaats van met representanten. Dit vanwege de efficiëntie, de veiligheid en omdat we geloven dat er veel meer eigen reflectie plaatsvindt door zelf systemisch onderzoek te doen vanuit de eigen vragen die zijn ingebracht.

In organisatieopstellingen laten we de volledige potentie van het team en de organisatie naar boven komen. Elke keer weer zijn onze klanten verbluft over hoe opstellingen laten zien wat er werkelijk speelt binnen het bedrijf. Onze jarenlange ervaring leert dat het in allerlei verschillende soorten organisaties een grote impact heeft en tot betere samenwerking en resultaten leiden.

 

Systemisch werk in organisaties

Als procesbegeleider doe ik al jaren veel in organisaties, waarbij ik niet alleen maar organisatieopstellingen doen. We passen het systemische werk veel breder toe, om blijvende toegevoegde waarde te leveren aan de cultuur, de mensen, de omgeving en de resultaten van de organisatie.

Systemisch werk betekent voor ons dan ook niet meer of niet minder dan deze echte verandering bewerkstelligen in het gehele systeem. Kortom in de hele organisatie, bij de mensen en de relaties met de omgeving. Hierin is de klant natuurlijk vooral belangrijk, in de brede zin van het woord klant.

Het gaat er in ons werk dan ook om, in al deze gebieden waarde toe te voegen, die weer met elkaar verbonden is. Het gaat hier altijd om inspiratie (bevlogenheid/bezieling/spiritualiteit), verbeelding (visie/plan/kaders), doorvertaling (verbinding/emotie/passie) en daadkracht (neerzetten/realiseren/resultaten)

Ik zal enkele werkvormen noemen:

  • Persoonlijke waarden delen door elkaar je levensverhaal te vertellen in een veilige ceremoniële context. Dit draagt enorm bij aan de verbinding en wederzijds begrip;
  • Missie/visie/waarden helder krijgen van de organisatie en ook het inspirerende verhaal achter de organisatie. De droom van de oprichter/directeur/eigenaar;
  • Storytelling en de kunst van het spreken. Mensen echt kunnen raken en bovendien jezelf laten zien en het verhaal van de organisatie vertellen;
  • Jezelf als leider goed kennen, je eigen beperkingen onder ogen komen en daarmee ook je mogelijkheden en die van de organisatie verruimen.

Leiderschap en Leiderschapsreizen

Regelmatig neem ik leiders mee de natuur in als middel en als spiegel om weer contact te maken met onze authentieke zelf. In de natuur maken we weer contact met de aarde, met de elementen en met wat echt belangrijk is voor onszelf. Weg van de cultuur, gezin en werk vinden we onszelf en kunnen we opnieuw voelen waar we echt van zijn. Wij kennen deze ceremonie al sinds mensenheugenis. Of we nu op pelgrimstocht gaan, of het nu de Indianen zijn ,die op ‘Visionquest’ alleen al vastend enkele dagen op een heilige berg gaan zitten, of de ‘Aboriginals’ die op een walkabout gaan. Het zoeken naar echte wijsheid en kracht, vanuit diepe waarden, daar gaat het om!”

Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact op met info@familieopstellingen.nl of verstuur onderstaand contactformulier. Als u uw telefoonnummer invult bellen wij u.

2 + 6 =

× Hoe kunnen we je helpen? Available from 09:00 to 18:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday