dechenSamen met Dechen, de liefde van mijn leven, bewandelen wij het pad van de liefde. Wij geven workshops en relatiesessies aan stellen. Binnenkort geef ik ook weer de grote eendaagse workshop Leef de Liefde en in november geven wij de driedaagse relatie intensive.

Wij ervaren in onze praktijk dat zowel mannen als vrouwen verward zijn geraakt over wat man zijn is en wat vrouw zijn is. En wat je daarmee moet doen. Emancipatie heeft ons veel opgeleverd maar ook verwarring gebracht. Moet je bijvoorbeeld als man nu heel stoer zijn of juist gevoelig?

Vrouwen zijn gewend geraakt dat zij net zo goed, sterk en succesvol moeten zijn als de man. Dechen en ik hebben ervaren bij onszelf en bij onze cliënten dat het stukje vrouw zijn soms bijna geen rol meer mag spelen. Het stukje gevoeligheid, zorgzaamheid, kwetsbaarheid hoort een beetje bij het oude type vrouw en is niet geëmancipeerd, denken veel mensen.  Wij denken dat dit een grote gemiste kans is voor vrouwen en daarmee ook voor de mannen.

Vooral in de seksualiteit hebben we de gevoelige kwetsbare vrouwenkant nodig om de tegenpool te kunnen zijn ten opzichte van de stevige mannenkant. Anders wordt het oninteressant. Als mannen en vrouwen hetzelfde gaan zijn, dan is het in bed ook een beetje hetzelfde. Je hebt juist dat spanningsveld nodig tussen man en vrouw, wat maakt dat er vuurwerk ontstaat. Ik zou wensen dat alle vrouwen vanuit zichzelf in de seksualiteit durven te staan en zich niets aantrekken van plaatjes en verhalen of wat voor identiteit ook die zij denken te moeten opplakken. Durf te vertrouwen op je eigen intuïtie en wat voor jou goed voelt.  Van daaruit kan je eigenlijk alles.

De mannen hebben ook te leren dat ze krachtig en aanwezig kunnen zijn niet als een soort afgestompte robots met een hoofd en een lichaam, dat alleen maar hard kan werken. Maar dat ze ook een kwetsbare gevoelige kant hebben. Deze hart kant van de mannen gaat over eerlijk en oprecht bij jezelf kunnen blijven in contact met je vrouw. Het gaat over alles mogen en durven zijn stevig, krachtig, wild en onafhankelijk maar ook zacht en gevoelig. Leren om aanwezig te zijn met alles wat je bent. Hierover starten we binnenkort ook een leiderschapstraining voor mannen.

Onder onze pantsers zijn we allemaal op zoek naar de echte liefde. In de liefde wordt oude pijn van vroeger ge-triggerd en zijn we sneller boos, teleurgesteld, gekwetst, verdrietig en hebben we gedoe met onze liefde, terwijl we juist dichtbij willen zijn.  In de liefde wil je alles met elkaar delen. Dus ook echt de slechte dingen. Dan wordt het juist heel mooi. Opstellingen helpen om de oude pijn bewust te worden in jezelf en die uit de hier en nu relatie te halen, waardoor de relatie weer meer kan gaan stromen. Je partner wil jou helemaal, met alles wat je bent! Als je een deel van jezelf parkeert omdat het te pijnlijk is of omdat je daar zelf liever niet mee wil zijn, dan ben je er ook in de relatie niet helemaal. De liefde tussen twee mensen heeft nodig dat je er helemaal bent. Wij voelen wij dat we allemaal hetzelfde verlangen hebben, en wij gunnen iedereen meer liefde.

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!

Hylke Bonnema.

Gerelateerde Berichten