Liefde heeft met uitreiken te maken. Vol liefde en vertrouwen reik jij uit vanuit je hart naar de ander. Je geeft  vanuit jouw  binnenste alles wat je hebt aan de wereld, aan de ander, naar buiten. Zonder beperkingen en bedenkingen, zonder voorbedachte waarde uitreiken. Als deze energie gaat stromen, is het een wisselwerking en komt zuivere liefde naar jou terug. Neem alles wat er is en geef alles wat je hebt.

In onze vroege jeugd ontstaat vaak al een breuk in die uitreiking en in de hechting met moeder. Wij blijven in ons leven op zoek naar die eens gevoelde liefdesband.  Dit beseffen en de pijn toelaten is een groot deel van heling en de weg naar volwassen worden.  Maar iets in ons wil ook klein blijven. Echt volwassen worden gaat nooit lukken, er blijft altijd een stukje klein kind in ons. De volwassene is er ook en die wil nog meer het hart openen en  liefde laten stromen. Het gaat erom plek te maken voor de kindpijn zonder onszelf daar helemaal in te verliezen. Vaak kost het moeite om de pijn te voelen en een plek te geven. Niet ieder kind is in staat de breuk in liefde op te vangen, of heeft een omgeving waarin het zijn verdriet kan uiten en kan leren met de diepe wond om te gaan. Van kinds af aan krijg je dan het idee dat je er niet toe doet of niet gezien wordt. Het idee niet goed genoeg te zijn maakt een verlangen wakker om dit wel te zijn. Dit pijnlijk verlangen wil bevredigd worden en vanaf dat moment gaan we de behoeftebevrediging buiten onszelf zoeken.  We willen dan de ander aanvallen of zelf vluchten. Die strategie is uiteindelijk niet vervullend en niet goed voor onze cellen. Telkens wanneer het gevoel van niet goed genoeg te zijn wordt geraakt, ontstaat een nieuwe cyclus van lijden. Binnen deze cyclus zijn er vele beperkende overtuigingen die ons gedrag in stand houden. We balen van het verleden, voelen ons slachtoffer, we vinden dat iemand ons moet komen redden, we keuren onszelf af, vinden niets goed genoeg, of we geven altijd anderen de schuld. Doelloos blijven we op zoek naar vervulling, maar elk extern genot helpt maar tijdelijk. De honger naar meer ontstaat steeds weer als het genot is uitgewerkt. De zoektocht naar liefde lijkt onverzadigbaar, tot aan het moment dat we het proces doorzien en wij het gevoel van gemis in een ander licht kunnen brengen.  Alleen jijzelf kunt aandacht en troost aan de pijn geven. Pas op dat moment ben je in staat jezelf te helen.  Je doorziet het misverstand en merkt dat je geen genot van buitenaf meer nodig hebt. 

Relaties

Onze grootste uitdaging in het leven zit vaak in de relatie. Daar worden we echt geraakt en gekwetst. Onze eerste reactie is te denken dat het aan de ander ligt. Gekwetstheid is eigenlijk een genuanceerde kant van de schaduwprojecties en brengt ons daarmee dichtbij ons zelf.  Je wordt precies daardoor gekwetst, waar je veel waarde aan hecht. De innerlijke waarde, de liefde, de kern waarin het jou in raakt. Ergens zit daar ook een onvervulde behoefte. In de gekwetstheid zit een grote gehechtheid. Het werken aan de gekwetstheid en innerlijke waarde brengt al iets in de relatie. Contact maken vanuit de pijn is net anders, dan contact maken vanuit de overlevingsstrategie. 

In de relatie intensive Leef de liefde liet ik de stellen een opstelling doen. Ik vroeg de eerste representant te gaan staan op de plek van alle emotionele pijn die we harteloos projecteren op degene van wie we het meeste houden.  De tweede representant stond voor de pijn die we tot nu net nog niet onder ogen zijn  gekomen. Dit maakte veel los. Je merkt dat ons ego hier heftig op reageert, maar dat onze ziel dit soort opstellingen makkelijk aan kan. Het is belangrijk om zacht te beginnen, je lichaam te voelen en te blijven ademen.

Seksualiteit is de werkelijke intieme verbinding tussen partners. Eerlijk zijn over de levensstroom die gelijk is aan de seksualiteit die door jouw relatie kan stromen. Dat er energie kan stromen tussen de beide harten en lichamen. Het gaat erom dat je voelt dat er een energie uitwisseling is, waarbij een mannelijke en vrouwelijke pool bij elkaar zijn zodat het op hartsgebied kan stromen.

 Deel het interne proces met elkaar.  Plan een dagdeel voor elkaar. Als liefde het belangrijkste is neem daar dan tijd voor. Plan ook sharing met elkaar. Neem 15 minuten per persoon en laat het daarna weer los.  

PS. Op zaterdag 11 juni geef ik weer de workshop ‘Leef de Liefde’ in Amsterdam. Vorige edities van deze workshop waren altijd ruim voor aanvang helemaal volgeboekt, dus als je voelt dat je hier nu eens echt mee aan de slag wilt wacht dan niet te lang met je aanmelding.

Op 22-26 aug / 9-11 nov geven Dechen en ik weer onze ‘Leef de Liefde – Relatie Intensive voor Stellen. Klik op de links voor informatie en aanmelding.

PS2 Ter gelegenheid van onze NOBCO accreditatie bieden wij t/m 27 april onze jaaropleiding nu tijdelijk aan met een mooie vroegboek korting, dus grijp die kans als je al een tijdje overwoog om bij ons de jaaropleiding te gaan volgen.

Gerelateerde Berichten