De kunst van het helpen
Het verschil tussen de systemische coach en de therapeut heeft te maken met de houding van de begeleider. De systemische coach is altijd zelf aanwezig, met zijn hele persoon, gemoed, gevoel. Er bestaat geen rol als helper, of iemand erboven, je bent zelf onderdeel van het veld en de ontmoeting. Bert Hellinger, de grondlegger van Familieopstellingen, kwam hierachter in een periode dat hij steeds ziek werd en even een time out had genomen. Hij zag in dat hij als soort goede moeder of vader zijn klanten wilde helpen. Alsof hij wist wat goed of fout was voor zijn klant, en daarmee het leven van de klant kon beïnvloeden. Door deze overtuiging en manier van werken zag hij in dat hij niet in contact was met dat wat er werkelijk aan de hand was, op dat moment. Deze zoektocht heeft hij beschreven in ‘de kunst van het helpen’, dat zo’n 15 jaar geleden in Londen werd gepresenteerd op een seminar. Sindsdien onderscheiden wij ons van de psychotherapeuten in systemisch coachen. In 2007 heb ik mijn lidmaatschap van de vereniging voor psychologen opgezegd en gekozen voor het vak als opsteller. Tegenwoordig zeg ik ook helemaal niet meer dat ik therapie doe, maar noem ik het meer het begeleiden van een transformatieve ceremonie. Ik voel me dichter bij een sjamaan of een medicijnman, dan bij mijn collega’s psychologen en psychotherapeuten. Ik raad je aan om het boek van Bert Hellinger te lezen. Veel belangrijker nog is het dat je zelf ook de zielsreis maakt, als je dit vak wilt leren.
Het is ook de kunst in systemisch coachen om het oordelen achterwege te laten en alleen maar te denken, oh dit is wat er gebeurt, oh dit is wat er gevoeld wordt, oh dit is wat er gezegd wordt. Je moet die interpretatie zoveel mogelijk uitzetten. Het veld gaat van zelf bewegen. Het zijn zielsbewegingen. Het is de kunst om niet te analyseren. Het is de kunst om de klant echt de tijd te geven om te voelen. Non-verbaal krijgt ons lichaam de meest zuivere weerspiegeling van het zielsveld. Als we gaan praten maken we altijd een vertaalslag, waarin bepaalde onzuiverheden kunnen optreden.
Eigen kracht
Al mijn kennis en trainingen die ik nog steeds volg, neem ik mee in het veld in systemisch coachen. Zo neem jij jouw trainingen mee. Iedereen neemt zijn eigen methodieken mee uit zijn eigen systeem. Je maakt er je eigen stijl van. Ik wil jullie ook vooral inspireren om je eigen kracht te benutten. Vanaf de eerste dag in mijn eigen opleiding ben ik zelf opstellingen gaan begeleiden. Dit was tegen het advies van mijn opleiders in. Door heel veel te oefenen en uit te proberen, door vaak onderuit te gaan heb ik spelenderwijs het vak geleerd. Dit wens ik jullie ook toe. Vooral veel fouten, vastzitten, de weg kwijt zijn. Hoe meer van dat, hoe meer je leert. Wij hebben hier vaak moeite mee, want willen graag alles meteen goed doen. Leg de lat niet te hoog, hou het speels. Mijn visie is zoveel mogelijk “hoe het hoort” overboord te gooien. Volg uiteindelijk je eigen pad.
Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!