...
De kunst van het Systemisch Coachen
De ‘blaadjesmethode’ is een effectieve methode om te gebruiken in systemisch coachen. Je laat de klant de naam van een persoon op een blaadje schrijven, de klant legt zelf het blaadje in het veld en gaat er vervolgens op staan. Dan begint het.
De klant voelt wat het doet op die plek en later met meerdere blaadjes op andere plekken, door zich te verplaatsen in de ruimte. Mensen vragen me altijd, maar hoe kan dat nou met die blaadjesmethode, dat werkt toch helemaal niet? Je hebt toch een groep nodig met echte representanten? Het blijkt dat een opstelling individueel net zo krachtig en soms zelfs nog krachtiger kan werken. Het is een toegankelijke methode, waarbij je niet afhankelijk bent van het bij elkaar brengen van een groep. Het allerbelangrijkste van de blaadjesmethode is dat je de klant laat voelen hoe het op iedere plek is. Dat is het geheim, daarmee verandert er iets in de gevoelsbeleving. Doordat de klant dat voelt, gebeurt er iets, en kan het gaan transformeren.

De kunst van het helpen

Het verschil tussen de systemische coach en de therapeut heeft te maken met de houding van de begeleider. De systemische coach is altijd zelf aanwezig, met zijn hele persoon, gemoed, gevoel. Er bestaat geen rol als helper, of iemand erboven, je bent zelf onderdeel van het veld en de ontmoeting. Bert Hellinger, de grondlegger van Familieopstellingen, kwam hierachter in een periode dat hij steeds ziek werd en even een time out had genomen. Hij zag in dat hij als soort goede moeder of vader zijn klanten wilde helpen. Alsof hij wist wat goed of fout was voor zijn klant, en daarmee het leven van de klant kon beïnvloeden. Door deze overtuiging en manier van werken zag hij in dat hij niet in contact was met dat wat er werkelijk aan de hand was, op dat moment. Deze zoektocht heeft hij beschreven in ‘de kunst van het helpen’, dat zo’n 15 jaar geleden in Londen werd gepresenteerd op een seminar. Sindsdien onderscheiden wij ons van de psychotherapeuten in systemisch coachen. In 2007 heb ik mijn lidmaatschap van de vereniging voor psychologen opgezegd en gekozen voor het vak als opsteller. Tegenwoordig zeg ik ook helemaal niet meer dat ik therapie doe, maar noem ik het meer het begeleiden van een transformatieve ceremonie. Ik voel me dichter bij een sjamaan of een medicijnman, dan bij mijn collega’s psychologen en psychotherapeuten. Ik raad je aan om het boek van Bert Hellinger te lezen. Veel belangrijker nog is het dat je zelf ook de zielsreis maakt, als je dit vak wilt leren.

Het is ook de kunst in systemisch coachen om het oordelen achterwege te laten en alleen maar te denken, oh dit is wat er gebeurt, oh dit is wat er gevoeld wordt, oh dit is wat er gezegd wordt. Je moet die interpretatie zoveel mogelijk uitzetten. Het veld gaat van zelf bewegen. Het zijn zielsbewegingen. Het is de kunst om niet te analyseren. Het is de kunst om de klant echt de tijd te geven om te voelen. Non-verbaal krijgt ons lichaam de meest zuivere weerspiegeling van het zielsveld. Als we gaan praten maken we altijd een vertaalslag, waarin bepaalde onzuiverheden kunnen optreden.

Opleider & Opsteller
In onze maatschappij zijn we gewend om eerst een structuur te krijgen, vanuit het hoofd. Bij Hylke word je gestimuleerd om zelf te gaan voelen. Je krijgt geen kader, en dat brengt je dicht bij jezelf zodat je gaat vertrouwen op je eigen gevoel.
Iedereen neemt zijn eigen methodieken mee uit zijn eigen systeem. Je maakt er je eigen stijl van.

Eigen kracht

Al mijn kennis en trainingen die ik nog steeds volg, neem ik mee in het veld in systemisch coachen. Zo neem jij jouw trainingen mee. Iedereen neemt zijn eigen methodieken mee uit zijn eigen systeem. Je maakt er je eigen stijl van. Ik wil jullie ook vooral inspireren om je eigen kracht te benutten. Vanaf de eerste dag in mijn eigen opleiding ben ik zelf opstellingen gaan begeleiden. Dit was tegen het advies van mijn opleiders in. Door heel veel te oefenen en uit te proberen, door vaak onderuit te gaan heb ik spelenderwijs het vak geleerd. Dit wens ik jullie ook toe. Vooral veel fouten, vastzitten, de weg kwijt zijn. Hoe meer van dat, hoe meer je leert. Wij hebben hier vaak moeite mee, want willen graag alles meteen goed doen. Leg de lat niet te hoog, hou het speels. Mijn visie is zoveel mogelijk “hoe het hoort” overboord te gooien. Volg uiteindelijk je eigen pad.

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!

Hylke Bonnema.

PS. In mijn workshop ‘Systemisch Coachen’ op ga ik dieper in op de opstelling methode met de blaadjes. Op deze dag leer je de basisprincipes van systemisch coachen.

PS2. Wil je echt het vak leren? Onze opleiding familieopstellingen in Amsterdam – is de mooiste reis die je ooit gaat maken: de reis in jezelf. De Academie voor Opstellingen opereert vanuit het geloof dat je anderen kunt ondersteunen in hun zeilsreis door eerst deze reis geheel zelf te hebben ondervonden. Ben jij gereed om dit jaar vanuit een dieper niveau te gaan leven en werken?

 

 

 

 

 

 

OPSTELLINGEN ONTDEKKEN?

Ervaar thuis de kracht van intuïtief systemisch coachen en maak een doorbraak in werk, liefde en leven.

Download nu het thuisgids Thuisgids Opstellen. Dan ontvang je ook elke twee weken onze inspiratiemail.

 

 

 

 

 

[et_bloom_inline optin_id="optin_2"]

Gerelateerde Berichten