Hylke Bonnema was te gast bij Herman Wijffels en sprak met hem over de liefde in werk. Een spannend onderwerp voor veel mensen. Als eerste zegt Herman: 

Uiteindelijk gaat het, vind ik, over engagement. Wil je je werkelijk verbinden met de zaak waar je actief aan bent of waar je leiding aan geeft, dan doe je dat vol overgave, met alle potentie die in je is, waaronder het aspect liefde voor het werk ook een rol speelt. Zo kijk ik ernaar.

Op welke momenten in jouw leven heb je daar het meest over geleerd?

Stel dat ik de film terugdraai, dan voel ik mijn jeugd op de boerderij.  Ik heb een hele bijzondere jeugd ervaring heb opgedaan, die bij mij is blijven hangen als de leeuwerik ervaring. Achter onze boerderij was een dijk met water en een stuk weiland, waar `s zomers heel veel leeuweriken zaten. Dat was een hele bijzondere plek, waar ik regelmatig naartoe ging. Dan ging ik op mijn rug liggen en luisteren naar de meeuwen. Daar heb ik met een moeilijke term een lumineuze ervaring, ook wel een eenheid ervaring opgedaan, waarin in één beeld de oorsprong, maar ook de hele ontwikkelingsgeschiedenis van het leven voor mij duidelijk werd. Dit kwam bij mij binnen als een verklaring; dat is dus waarom ik hier ben, dat is waarom iedereen er is; om zijn of haar bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van de potentie van het leven.

Dat heeft eigenlijk een hele sterke stempel gezet op de manier waarop ik het leven ben gaan zien, en de manier waarop ik mijn werk heb proberen te doen. Daar heb ik ook een heel sterk inzicht aan overgehouden om bij alles wat zich in de loop van de tijd als mogelijkheid voor mij voordeed, vooral te toetsen op de vraag; past dat bij mij, is dat iets wat correspondeert met mijn mogelijkheden, mijn talenten, en kan ik me daar echt mee verbinden, mee vervoegen, en ook vanuit de veronderstelling, dat als dat het geval was, dat ik het dan ook wel goed zal doen.

Als je niet op je plek zit, dan doe je het ook niet goed. Als je niet gelukkig wordt van wat je doet, dan zal het veel minder goed lopen, dan wanneer dat wel het geval is. En zo heb ik eigenlijk mijn pad door het leven genavigeerd, op basis van dat kompas. Word ik eigenlijk gelukkig van wat ik doe en kan ik me daar in vinden? Is dat iets wat bij me past, en dat vraagt vooral ook moed om de dingen die misschien nog meer verdienen of nog meer prestige opleveren, om die niet te doen. Dat is ook iets wat daar dan bij hoort. Het is vooral luisteren naar je innerlijke stem. Dat is wat ik eigenlijk aan de jeugdervaring, en hoe ik verder ben gevaren in mijn leven, heb over gehouden.

‘Geld Verdienen met Je Roeping’ dagworkshop met Hylke

Van dit interview wordt op dit moment een film gemonteerd, die in de workshop van Hylke Bonnema dagworkshop ‘Geld verdienen met je roeping’ op 4 juli in Amsterdam voor het eerst getoond zal worden.

Gerelateerde Berichten

Online videocursus 'Intuïtief Systemisch Coachen' met Hylke Bonnema

Ontdek hoe je kunt vertrouwen op je intuïtie en bij jezelf kunt blijven

en je gevoel kunt inzetten in coaching

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

Online videocursus 'Intuïtief Systemisch Coachen' met Hylke Bonnema

Ontdek hoe je kunt vertrouwen op je intuïtie en bij jezelf kunt blijven

en je gevoel kunt inzetten in coaching

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden