KIJK JE
BLOKKADE
AAN

In onze maatschappij zijn we gewend om eerst een structuur te krijgen, vanuit het hoofd. Bij Hylke word je gestimuleerd om zelf te gaan voelen. Je krijgt geen kader, en dat brengt je dicht bij jezelf zodat je gaat vertrouwen op je eigen gevoel.

Ik voel me vaak afgesloten van mijn verlangens. Wat ik echt wil, is dan moeilijk te voelen. Daar ligt een blokkade voor, die mij afhoudt van wat ik echt wil. Ik zit dan al in de blokkade, want het is de blokkade die ervoor zorgt dat ik mijn verlangen niet voel.

Herken je dat? Wie voelt ook vaak dat zijn behoeftes of verlangens onbereikbaar zijn? Wanneer er dan door een of andere aanleiding iets gaat borrelen, ontstaat er ineens een flits van herkenning. ‘Hé wow, ik kom tot de conclusie dat ik jarenlang geblokkeerd ben geweest, ik had het niet eens door’,

Door innerlijk werk ervaar je dat je ruimte kunt maken voor je blokkade

Batman

Maar wat gebeurt er als je even stilstaat bij deze blokkade? Dan gebeurt er iets mee en dan transformeert er iets. Dan kun je er wat mee, en wordt de blokkade een kracht. De film Batman is ook heel mooi daarin. Batman heeft net gehoord dat zijn ouders zijn doodgeschoten door een boef. Hij valt in een putje. En die schrik van de dood van zijn ouders en van de vleermuizen zijn in een keer in zijn systeem vastgezet. De schrik van de dood transformeert en wordt zijn krachtbron. Die kracht van die schrik transformeert hij in de kracht van de vleermuis. En die transformatie, en die kracht heb jij ook allemaal. Dit is het pad dat we allemaal lopen.

Transformatie

Met opstellingen werken we aan de transformatie van blokkades naar kracht. Door innerlijk werk ervaar je dat je ruimte kunt maken voor je blokkade. Dan wordt die blokkade een soort kwetsbaarheid en voel je naast de pijn ook de kracht. Iets dat leeft, iets dat jou in je hart raakt. Er gaat iets de wereld in.

Blokkades komen overal voor

Iedere cliënt, iedere organisatie of menselijke beweging met een bepaalde doelstelling loopt tegen iets aan dat afremt of tegenhoudt. Bijvoorbeeld een organisatie en een mogelijk faillissement dat tot verandering dwingt; de organisatie moet veranderen, of er moeten mensen uit.

Rond het thema ziekte is de blokkade de dood. Het ‘ik, mijn verlangen naar leven en vrij zijn van de ziekte, en de dood. Of in de liefde: ik, en mijn partner, de blokkade, hij of zij doet iets niet goed. Als jij nou anders was, dan leef ik gewoon mijn verlangen.” Ik wil, meer liefde, maar mijn partner zorgt ervoor, dat dat niet gebeurt.

In de opstelling

Ook voor opstellers is dit model met de drie archetypes heel goed te gebruiken. Je gaat niet in het verhaal van de cliënt, je houdt het heel simpel. Er is een persoon, en wat wil die eigenlijk echt? En wat blokkeert dan deze persoon in wat hij echt wil? Houd het heel simpel en je kunt het in veel situaties toepassen. Bij individuen, maar ook in organisaties is dit een zeer geschikt model.

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!

Hylke Bonnema

 

 

 

 

 

OPSTELLINGEN ONTDEKKEN?

Ervaar thuis de kracht van intuïtief systemisch coachen en maak een doorbraak in werk, liefde en leven.

Download nu het thuisgids Thuisgids Opstellen. Dan ontvang je ook elke twee weken onze inspiratiemail.

 

 

 

 

 

Gerelateerde Berichten

Online videocursus 'Intuïtief Systemisch Coachen' met Hylke Bonnema

Ontdek hoe je kunt vertrouwen op je intuïtie en bij jezelf kunt blijven

en je gevoel kunt inzetten in coaching

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

Online videocursus 'Intuïtief Systemisch Coachen' met Hylke Bonnema

Ontdek hoe je kunt vertrouwen op je intuïtie en bij jezelf kunt blijven

en je gevoel kunt inzetten in coaching

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden