Ik zal het nooit vergeten, ik stond in de bergen vlak boven St.Tropez in een grote zaal op een kussen te slaan en te zeggen ‘ik haat je’, ‘ik wil je vermoorden’. Ik was beland in een workshop ‘core-energetica’ van de wijlen John Pierrakos. Een begaafd lichaamsgericht psychotherapeut en man van Eva Pierrakos (Padwerk). Kortom een hele spirituele workshop en dan toch zulke thema’s over moordlust en liefde.

moordlust en liefde

 

En toch zijn deze thema’s de spirituele sleutel voor een innerlijke kracht, die passie en liefde weer terug brengt in ons leven. Wij zijn door onze beschaving de verbinding kwijt met deze diepe vernietigende impulsen. Sterker nog we zien deze impulsen heel sterk in terug buiten ons in onze films, in ons overeten, in onze gierigheid en in ons gebrek aan liefdevolle sexuele relaties.

De zin om echt te leven, ligt vlakbij moord en haat van binnen in de psyche. We hebben het goed weggestopt en zijn de sleutel kwijt. Ik zie mezelf nog staan op die kussens slaan, tot dat er als een soort bliksemschicht een kracht los kwam. Ik voelde me bevrijd,  onafhankelijk en vol vuur. Ik wist nog niet echt hoe ermee om te gaan, maar levend was het wel.

Het zakte snel weer weg, totdat ik meer en meer leerde over deze vernietigende kracht die we allemaal van binnen hebben. Door onze huidige beschaving is hij wat verborgen, echter kijk naar Rwanda en Jugoslavie. Of naar het huidige Libie, Afghanistan of Irak. Als de krachtsstructuur wegvalt om ons heen, welke primitieve overlevingskracht er dan boven komt.

Dit zit in ons allemaal, dichter bij ons van binnen dan we denken. Het toestaan en er ja tegen zegen van binnen. Het omarmen met ons hart. Deze kracht in je hart laten komen om er bewust de wereld mee te betreden. Je geliefde ermee tegemoet treden in al je bescheidenheid, wetende dat jij en ook de ander deze kracht in je hebben. De kracht om de ander te willen vermoorden en ook lief te hebben, maakt je mens, raakbaar en krachtig tegelijkertijd.

 

Gerelateerde Berichten