opstellen kan dat mislukken?
Een hartchirurg heeft ergens in zichzelf een moordenaar zitten. Dat klinkt heftig en ook paradoxaal, maar toch. Een hartchirurg moet bereid zijn de dood op zijn geweten te hebben, een operatie kan immers mislukken. Hoe zit dat bij een opstelling, kleeft daar ook een risico aan als de opstelling niet lukt?

Als opsteller ga je je bemoeien met systemen waar je geen deel van uitmaakt. Je gaat aan geheimen zitten die een familie zelf juist iedere keer wegstopt. Je gaat daarmee werken, zonder dat je precies weet wat het resultaat zal zijn.

Dat is nogal wat. Daarnaast moet je bereid zijn om zelf gekwetst te worden, want jouw eigen systeem gaat altijd meedoen. Een hartchirurg moet bereid zijn een moordenaar te zijn, in het geval de operatie niet lukt. Kleeft er ook een risico aan als de opstelling niet lukt?

Tovenaar

Voor mij persoonlijk geldt, dat ik door mijn eigen verstrikkingen de behoefte heb om dingen te veranderen. Ik wil dingen uit het verleden goed maken, ik wil overal helpen; ergens ben ik nog een soort tovenaar. Dit ‘magische’ idee is in mijn kindertijd ontstaan als een overlevingsstructuur. Het ergste wat ik kan bedenken in het opstellingenwerk is dus de situatie waarin er juist niets gebeurt.

Iedere opsteller heeft zo’n worst- case scenario, vanuit zijn eigen achtergrond en zienswijze.
Mijn opleiding, mijn familie en mijn liefde dragen bij aan mijn perspectief. En jouw opleiding, familie en liefdesleven aan het jouwe.

 

Opleider & Opsteller
In onze maatschappij zijn we gewend om eerst een structuur te krijgen, vanuit het hoofd. Bij Hylke word je gestimuleerd om zelf te gaan voelen. Je krijgt geen kader, en dat brengt je dicht bij jezelf zodat je gaat vertrouwen op je eigen gevoel.
In het Nieuwe Opstellen zijn wij als opstellers zelf kwetsbaar en resoneren mee

Je kunt niet helpen

Je komt ergens een grens tegen, waar je gaat falen. Ik open naar een soort zinloosheid: wat ben ik eigenlijk aan het doen? Dat neem ik waar als een soort ‘op mijn knieën gaan’. Tegelijkertijd ontstaat daar kracht.

Als ik die zinloosheid en wanhoop in mijn hart erken, dan opent er iets, waarin ik tegelijkertijd een instrument ben van iets anders.

Het is belangrijk om de drang naar perfectie los te laten. Je kunt niet helpen. Je hoeft het geheel ook niet te zien, dan maak je je eigen rol te groot. Ik aanvaard dat ik er ben voor het stukje dat zich op dat moment laat zien.

Het nieuwe opstellen - werken met iets dat leeft

In het Nieuwe opstellen zijn wij als opstellers zelf kwetsbaar en resoneren mee. Daardoor doet het ons ook iets, via een bijzonder deurtje van geraakt worden. Door datzelfde deurtje wordt de vragensteller ook geraakt, en zo ontstaat een echte verbinding.

Bert Hellinger zei daarover: “Ik kom hier ook om zelf iets te halen. Als ik hier alleen maar kom om jullie te sturen en als er voor mij niets meer te halen valt, dan bloedt ons proces dood. De levendige energie waarbij ik ook iets kan leren, maakt de balans tussen geven en nemen. We werken met iets wat leeft.” Het feit dat ik als opsteller ook blijf voelen en mij laat raken, zorgt ervoor dat het proces blijft leven.

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!

Hylke

PS. Op donderdag 16 november a.s. geef ik een dagworkshop 'Systemich Coachen' in Amsterdam. Leer in 1 dag de basisprincipes van systemisch coachen. In deze workshop leer je hoe jij jezelf inzet in systemische coaching. De systemische coach is altijd zelf aanwezig, met zijn hele persoon, gemoed, gevoel. Er bestaat geen rol als helper, niemand staat erboven. Je bent zelf onderdeel van het veld en de ontmoeting.

PS2. Op maandag 20 november geef ik een Masterclass 'Het nieuwe opstellen'. Het Nieuwe Opstellen is meer in stilte werken, het veld laten spreken, in haar pure vorm. Erop vertrouwen dat wat omhoog komt kloppend is. Als opsteller ben je meer op de achtergrond, en volgt het veld en de cliënt. We openen voor het niet-weten. We hoeven niet hard te werken, het verloopt moeiteloos, we zijn samen op een zielsreis.

GRATIS STARTEN?

Zelf met opstellingen aan de slag? Ons 'Handboek Familieopstellingen' laat je in 7 stappen zien hoe je met behulp van blaadjes zelf het effect van een opstelling kunt ervaren. Vraag het 'Handboek Familieopstellingen' hiernaast aan. Dan ontvang je ook elke twee weken onze inspiratiemail.

Gerelateerde Berichten

GRATIS videotraining 'Geld Verdienen met je Roeping'

Vind je roeping! Leef je passie. En durf daarmee ook genoeg geld te ontvangen

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

GRATIS webinar ‘Geld Verdienen met je Roeping’

Vind je roeping! Leef je passie. En durf daarmee ook genoeg geld te ontvangen 

You have Successfully Subscribed!

GRATIS videotraining 'Systemisch coachen'

Hylke leert je te vertrouwen op je intuïtie. Hij laat je ervaren hoe jij bij jezelf blijft en jouw gevoel kunt inzetten in de coaching.

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

GRATIS videotraining 'Stress'

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

GRATIS videotraining 'Burn out'

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

GRATIS videotraining 'Depressie'

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

GRATIS videotraining 'Leef de Liefde'

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

De 'LEEF' Challenge

De LEEF! Challenge gaat over leren voelen: van vernauwende denk- en gedragspatronen naar luisteren naar je gevoel en vertrouwen op je intuïtie. 

Je krijgt een mail met daarin een link om de brochure te downloaden

GRATIS 'Handboek Familieopstellingen'

Ons 'Handboek Familieopstellingen' laat je in 7 stappen zien hoe je met hulp van blaadjes zelf het effect van een opstelling kunt ervaren. 

Je krijgt een mail met daarin een link om het handboek te downloaden