...

In mijn jaaropleiding, cursussen en masterclasses, heb ik het vaak over het nieuwe opstellen, ten opzichte van de klassieke familieopstelling. Wat is precies het nieuwe opstellen en in hoeverre verschilt mijn werk van het klassieke familieopstellen? Het neerzetten van de representanten met de verplichte zinnetjes die zij uitspreken, behoort tot het klassieke familie opstellen. Het nieuwe opstellen werkt anders. In stilte en vanuit intuïtie volgt de representant zijn beweging in het veld en gaat zelf daar staan waar hij voelt dat hij moet zijn. Het is vooral de energie die de beweging in gang zet.  Voorheen ging dit anders. Een schets van de ontwikkeling in familieopstellingen.

Bert Hellinger heeft drie en een half jaar psychoanalyse gestudeerd, in Wenen. In zijn laatste jaar kwam hij in aanraking met lichaamsgerichte psychotherapie. Hij vond de krachten die in het lichaam zaten zo bijzonder dat hij daarover zijn eindscriptie wilde schrijven, maar dat mocht niet. Toen is hij zijn eigen weg gegaan en gestart met familieopstellingen. Dit kwam van Virginia Satir vandaan, het heette familie sculptuur.

In de klassieke familieopstelling bewogen de representanten niet. Het waren toen vooral therapeuten die de cliënten bewogen. De cliënten en de representanten bewogen zelf helemaal niet. Hellinger, en de mensen die dat ontwikkeld hebben, zagen het als een soort sculptuur, als een soort beeldhouwen van het familiebeeld. Je moest gaan liggen, je moest zinnetjes zeggen, er werd aan je getrokken, en dan moest je weer gaan staan, en dan werd er iemand bijgehaald; het was erg hard werken voor de therapeut.

De beweging van de ziel

Gaandeweg ontdekte Hellinger, ook omdat hij steeds meer werkte met mensen met veel ervaring, dat de representanten zelf konden bewegen. Dit was de eerste evolutionaire stap weg van het klassieke familieopstellingen. Deze methode waarbij de representanten in het veld zelf een beweging mochten maken noemen we de beweging van de ziel. En daarbij zijn eigenlijk alle dogmatische zinnetjes en theorieën die in het verleden in familieopstellingen zijn ontstaan voorbij.

De kunst van het helpen

De beweging van de ziel is inmiddels alweer tien a vijftien jaar geleden. In die tijd ontwikkelde Hellinger zich van therapeut naar opsteller. Hij is een keer heel erg ziek geweest, en merkte dat hij nog veel te hard aan het werk was in de opstellingen en niet echt lot van zijn cliënt accepteerde. Hij wilde als het ware als een soort goede moeder of vader zijn cliënt helpen, maar in dat ‘willen helpen’ bleef hij zelf niet in contact met dat wat er werkelijk daar was, op dat moment. In London ontwikkelde Hellinger ‘de kunst van het helpen’. Ik was aanwezig op dat seminar. Sindsdien onderscheiden wij ons van de psychotherapeuten. In 2007 heb ik mijn lidmaatschap van de vereniging voor psychologen opgezegd en gekozen voor het vak als opsteller. Tegenwoordig zeg ik ook helemaal niet meer dat ik therapie doe, maar noem ik het meer het begeleiden van een transformatieve ceremonie. Ik voel me dichter bij een sjamaan of een medicijnman, dan bij mijn collega’s psychologen en psychotherapeuten.

De beweging van de geest

De laatste stap van de reis van Hellinger was de beweging van de geest. Hij ontdekte dat het veld zelfs zo te vertrouwen is, dat het ook jou als opsteller meeneemt in een beweging. In plaats van bewogen worden gaat het nieuwe familieopstellingen heel erg over het volgen van de beweging van de ziel naar de geestelijke beweging.

Dat wij voor honderd procent vertrouwen op het veld. Dat ik mijn ik, mijn opstellers-ik, ten dienst stel van dat grotere veld, van wat zich in het hier en nu in die opstelling wil laten zien. Als ik een opstelling begeleid, is het enige wat ik nu als interventie nog doe het opstellen van de representanten. Verder kan ik vertrouwen dat het veld mij leidt naar de beweging, die voor de cliënt helend zal zijn. En daarbij maak ik nog maar weinig of zelfs geen gebruik van interventies. Als ik wel een interventie gebruik, is het heel belangrijk dat ik goed kijk; in hoeverre is het iets in mij, voelt het niet echt als het lot van de cliënt, en betreft het dus mijn eigen lot, dan probeer ik daar heel goed bij te blijven. Zodat ik erop kan vertrouwen dat wat zich aandient echt goed is.

Het hier en nu

Een opstelling gaat over het ontvouwende werk van de ziel en het ontluiken van ons bewustzijn, en dat we ons niet verliezen in de stroom van het verleden. Over het helemaal ontdoen van allerlei patronen en beperkingen, en met onze volle liefde kunnen leven in het hier en nu. Als opsteller creëer je een energieveld waarin stilte en inzicht zich kunnen ontvouwen. Je schept een ruimte. Je bent een schakel naar de diepere energetische laag. Je opent deze laag voor de mensen. Je boort aan op het diepere bewustzijn in de mens. Daarom is het zo belangrijk dat je zelf de zielsreis maakt, als je dit vak wilt leren.

Het veld

In het nieuwe familieopstellen laten we het veld het werk doen. Het bijzondere is dat we allemaal worden meegenomen door het veld. Het is een collectieve bewustzijnsontvouwing, een geestelijke beweging. Het veld krijgt door onze nieuwe manier van opstellingen een veel ruimere mogelijkheid om heling aan te brengen, los van het gedefinieerde familiesysteem. Dit opent nieuwe wegen voorbij het dogma van de klassieke familieopstelling. We kunnen opstellingen doen, waarbij we de representanten niet meer specifiek benoemen binnen het kader van het familieveld. We doen ook opstellingen over vorige levens, over daar waar we vandaan komen voordat we geboren zijn. We doen archetypische opstellingen. En misschien zelfs over dingen waar we met ons mentale bewustzijn moeilijk bij kunnen. Het nieuwe opstellen verruimt onze blik, waardoor we naast het familiesysteem ook nog met grotere velden kunnen gaan werken.

Stilte

Daarbij laten we ons vooral leiden door de stilte. We volgen de beweging van de geest, zonder te praten. Want non-verbaal krijgt ons lichaam de meest zuivere weerspiegeling van het zielsveld. Als we gaan praten maken we altijd een vertaalslag, naar de ratio, waarin bepaalde onzuiverheden kunnen optreden. Als we de stilte toepassen in de opstellingen, en we niet iedere keer weer naar boven moeten om het veld als het ware met ons hoofd te definiëren of te begrijpen, maar als we helemaal vertrouwen op dat wat ons hart en het veld ons laat zien, kunnen we sneller en vooral dieper werk doen.

De diepte

Als we dat veld in de geestelijke beweging dan dieper kunnen vertrouwen, vanuit welke plek in ons als opsteller, doen we dan een interventie? Het proberen te fixen is in die zin losgelaten, en ik heb in het werk ook geleerd om nog veel dieper te kijken in de voorouderlijke lijn. Ik ga vaak velen generaties terug, naast de relatie tussen vader en moeder en wat daar als kind speelt, zet ik ook de achterliggende velden neer, vaak zelfs tot aan de oer moeder of oervader toe, zodat zich vanuit die diepte van die achterliggende geestelijke beweging iets in het hier en nu vanzelf kan transformeren, zonder dat er iets veranderd hoeft te worden, of dat ik als opsteller denk dat het nu niet goed is of iets weg wil stoppen.

De eigen zielsreis

Bert Hellinger is altijd bezig geweest met bewustzijnsontwikkeling en voor hem is zijn eigen waarneming, zijn subjectieve reis, heel belangrijk. Dat wil ik jullie ook meegeven; er is geen enkele leraar, geen enkele route of geen enkele weg, het gaat er iedere keer om wat je er zelf uithaalt, wat je zelf leert en dat je jouw eigen waarneming volgt. Op 18 januari geef ik een eendaagse Masterclass voor opstellers speciaal over dit onderwerp. Meer informatie hierover lees je in de agenda.

Sinterklaastips:

Boeken van Bert Hellinger

Ik raad je aan om het eerste boek van Bert Hellinger te lezen, De verborgen dynamiek van familiesystemen.  Het boek De beweging van de geest sluit goed aan op bovenstaand verhaal. Als je dit gelezen hebt, is het verstandig om veel werk te doen en daarna pas een aantal nieuwe boeken van Bert Hellinger te lezen. Wat ik een heel goed nieuw boek vind,  als je al gewerkt hebt als opsteller, is het boek De kunst van het helpen.

Speciale 5 december actie

PS. Begin 2016 zullen de prijzen voor de Jaaropleiding Familie en organisatieopstellingen en de 8-daagse cursus Familieopstellen worden verhoogd. Als je al een tijdje in je hoofd hebt om een van deze twee opleidingen te gaan volgen is er nu een uitgelezen moment om dat te gaan doen. De nieuwe prijs voor de Jaaropleiding Familie en organisatieopstellingen wordt straks € 2995 euro (nu nog € 2495) en de nieuwe prijs voor de 8-daagse Cursus Familieopstellen wordt € 1295 (nu nog € 995).

Speciale 5 december actie – geldig tot 5 december. 😉

De 8-daagse cursus Familieopstellingen met zijn 2 voor € 1495 plus 2 GRATIS kaartjes voor de workshop ‘Geld verdienen met je Roeping’ op zaterdag 6 februari in Amsterdam a € 95. Per persoon is de 8-daagse cursus dan dus 247,75 goedkoper dan de hudige prijs voor deelname voor 1 persoon. Het enige wat je hoeft te doen is 1 iemand te vinden die met je mee wilt doen! 

>> Klik nu hier om je met 2-personen aan te melden voor de 8-daagse cursus Familieopstellingen in Amsterdam <<

In principe krijg je 1 factuur. Wil je graag 2 aparte facturen dan rekenen we € 25 administratiekosten excl. BTW.

PS2. Weet je even niemand die eventueel met je mee zou willen doen met de aanbieding voor de 8-daagse cursus, plaats dan hieronder in de comments een berichtje dat je iemand zoekt …

PS3. Ben je zelf opsteller? Begin volgen jaar geeft Hylke Bonnema weer een ‘Masterclass het Nieuwe Opstellen’.

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!

Gerelateerde Berichten