Vandaag gaan we het hebben over de kunst van het verleiden. Een bekend archetype van de verleider is Don Juan. Schaamteloos volgt hij zijn begeerte, opgewekt door vrouwelijk schoon. Alle vrouwen worden in hun ziel geraakt door hem. Don Juan kijkt bij vrouwen naar binnen. Hij noemt hun ogen de ‘poorten naar de ziel’. Mozart schreef zinderende aria’s voor voor hen. De zuiverheid van het verlangen is verklankt in hemelse muziek. Wat is er over van de zinnelijke liefde bij ons? Durven mannen nog wel te begeren? En durven vrouwen te ontvangen?  

Wat mij opvalt is dat mannen van nu vaak ver weg van hun begeerte blijven, uit angst om afgewezen te worden door de vrouw. Vrouwen laten laat zich niet makkelijk verleiden, dat is altijd zo geweest. De moderne vrouw wil graag zelf het heft in handen nemen en zich niet laten veroveren. Zij neemt eigen initiatief en stelt eisen en voorwaarden aan haar minnaar.  Vrouwen zijn steeds meer mannen geworden, en mannen vrouwelijker, met name door het verbergen van hun lusten. In de Westerse cultuur staat geestig zijn hoog in het vaandel. Wij vinden grappen maken aantrekkelijk. Gevatheid heeft te maken met bedenksels. De nooit stoppende geest die steeds weer iets nieuws bedenkt en waar de ander dan weer adrem op moet reageren. Zo ontstaat er een wed race van woorden. Bij jongeren in de pubertijd zie je deze communicatie ook vaak. De lijven staan strak van de spanning wanneer ze niet snel genoeg iets gevats terug weten te zeggen. Alsof zij alleen op die manier bestaansrecht hebben. Steeds hoger in het lichaam, in het hoofd, vindt de communicatie plaats.

Zo lang mensen gelukkig zijn en partners elkaar vinden op dit geestelijke niveau, is daar helemaal niets mis mee. Het is prachtig om te zien wanneer twee mensen van elkaar houden, op wat voor manier dan ook. Maar wanneer de verbinding uit blijft en het verlangen naar echt voelen sluimert, is er een andere reis nodig. In opstellingen zien we vaak dat de ziel gedijt bij de oorspronkelijke verbinding tussen man en vrouw. De vrouwenziel is ontvankelijk en wacht op de man. Zij wil haar man voelen. Zij wil geen surrogaat, aangepast aan vrouwelijke normen. Deep down smacht ze naar haar tegenpool. 

Ons hart openen maakt ons kwetsbaar en zacht, en dat past niet bij ons beeld van de hedendaagse man. In het Italiaans is een mooi woord voor geliefde. Mia vita, mijn leven. Dit laat ons direct voelen wat liefde voor ons kan betekenen. Jij bent het leven voor mij. Jij bent mijn leven in alles wat daar bij hoort. Echt lief hebben zit dicht bij de dood en echte passie lijkt op een gevecht op leven en dood.

Mooie, krachtige mannen, laat je werkelijke aard zien! We zijn allemaal bang om een slecht figuur te slaan. We doen liever gewoon en vallen niet op. Ik heb het niet over forceren, maar over je hart volgen. Soms dwars tegen wat er van jou verwacht wordt, met het risico dat je de plank mis slaat. Ga erop uit, wees een held. Als je wordt afgewezen, zul je je nog steeds goed voelen, je hebt je hart gevolgd, de energie is gaan stromen, je hebt het niet binnen gehouden. Handelen betekent stroming.

Wanneer je jouw ziel volgt, ontstaat de behoefte om te verleiden. Dit is de man eigen als hij zijn angsten loslaat. De kunst van het verleiden heeft te maken vormgeven aan je binnenste. Daarvoor is het nodig dat je je hart laat spreken, maar ook je bekken. De stroming van binnen eren, koesteren. Je mannelijkheid dragen. Wees niet bezorgd, verleiden doe je niet alleen. De liefde tussen twee mensen is een vonk die overslaat. Een vonk gaat pas aan als twee warmtebronnen elkaar aanraken.  Voel je eigen behoeftes, verlangens, en blijf daarbij. Dit is wat de ander in jou aantrekt en dit is het enige dat jij echt kunt geven. Wees egoistisch. Ga niet voor de ander denken. Hoe meer je komt met wat jij wil, hoe meer je van jezelf geeft. Dat is de les van Don Juan

 Juist als het stil is, ontstaat het wonder. Op onverwachte momenten. Kun je hier dan op wachten? Ik denk niet dat het gebeurt als je niks doet en wacht. Kom bijvoorbeeld aankomende zaterdag naar onze workshop Leef de Liefde en merk dat je ook op andere manieren contact kunt maken. Je kunt inzicht krijgen waarom het bij jou niet stroomt. Elke stap richting je hart en gevoel is een warme stap die ik je in deze winter volledig gun om jezelf te zijn. Dit kan een workshop zijn, maar ook een simpel samenzijn met wie je wil beminnen. Gun jezelf wat je hiervoor nodig hebt.

Namens familieopstellingen.nl, Marianne van Vliet.

PS. Op zaterdag 23 januari – zaterdag a.s. dus geeft Hylke Bonnema weer de workshop ‘Leef de Liefde’ in Amsterdam. We geven de workshop dan voor de allereerste keer in de prachtig mooie Beukzaal van de Hofkerk en er zijn nog 5 plaatsen beschikbaar. Leuk als je ook komt!

PS2. Op zaterdag 19 februari geeft Hylke Bonnema weer een‘ 3-daagse ‘Leef de Liefde Intensive voor Stellen’In deze driedaagse intensive voor stellen gaan wij het thema verder uitwerken en onderzoeken. We gaan werken aan de emotionele onderstroom in de relatie door middel van relatieopstellingen, daarnaast gaan we werken aan de communicatie en de intimiteit. Om de verwachtingen duidelijk stellen: let op het gaat die dagen over liefde en de onderstroom tussen jullie. We willen het onderwerp bespreken en daarbij staat veiligheid voorop, het is een liefdesintensive.

PS3. In de Jaaropleiding Familie en Organisatieopstellingen met overnachting in Oterleek hebben we door wat schuiven van mensen 4 plekken beschikbaar op de meerpersoonskamers. Voor de snelle beslissers, want het eerste blok begint op woensdag 3 februari, geven we nu een aantrekkelijke last minute korting.

Gerelateerde Berichten