De verschillende lagen van je verleden in opstellingen

 

In het nieuwe opstellen stellen we op met niveaus. Een basisstructuur die altijd bruikbaar is. In het kort: het symptoomniveau gaat over vragen als: Waar ben je nu? Wat is je situatie? Waar heb je last van? Wat is je vraag? Hiermee kom je bij je verlangen en je blokkade. Als je inzoomt op de blokkade, kom je uit bij moeder en vader (psychodynamisch niveau) en daarna bij oma en opa (systemisch niveau). Wat is het verborgen verhaal? Overigens weet je per definitie niet wat dat verborgen verhaal is. Daardoor kom je op de lagen hieronder, de archetypische en spirituele lagen, waarbij deze vragen centraal staan: welke grotere kracht wil hierdoorheen naar jou toekomen? Wat wordt je volgende stap? Zo kom je uit op persoonlijke ontwikkeling. Je leert luisteren naar en vertrouwen op je intuïtie. Je leert persoonlijk leiderschap te tonen in werk en liefde. Je wordt bewust.

De verschillende lagen van je verleden in opstellingen

Dit niveau gaat om ‘ik en mijn hier-en-nu-situatie’: de symptomen van de cliënt. Eigenlijk is het gewoon de vraag die de cliënt heeft in zijn totale relationele veld; dat kan zijn gedoe op het werk, gedoe met de baas, gedoe met klanten, gedoe met zijn relatie, gedoe met zijn gezondheid, gedoe met zijn lichaam, gedoe met de liefde. Hij wil zich graag vrijer voelen – op welk vlak hij ook een vraag heeft. Op dit niveau stel je vragen als: waar ben je nu? Wat is je situatie? Waar heb je last van? Wat is je vraag?

Symptoomniveau

Freud werkte vooral met dit niveau. Hier gaat het om hoe jouw innerlijke kind zich verhoudt tot vader en moeder. Jouw emotionele werkelijkheid. Op het psychodynamische niveau – het psychoanalytische systeem – ligt de focus vooral op de relatie moeder-kind en vader-kind. Zoals opvoeding, de overdracht, vroege kind-tijd. Daar concentreerde Freud zich vooral op. In die tijd hadden Freud en zijn volgers nog geen inzicht in die overgenomen gevoelens. Dus als iemand kwam met misbruik, gingen zij ervan uit dat dit over hun persoonlijke misbruik ging. Ze hadden er nog geen idee van dat dit kon worden overgedragen vanuit bijvoorbeeld grootmoeder op jou. Datgene wat overgedragen werd door de voorouders, is de systemische laag.

Psychodynamisch niveau

Na de psychodynamische stap ontstaat de systemische laag. Hoe jij je verhoudt tot dat grotere veld. Het gaat hier om voorouders en alles wat zij hebben meegemaakt. Die laag bestaat ongeveer uit zeven generaties. Op dit niveau ontstaat de transformatie van blokkade naar verlangen. Mijn vroege schrik en angst zijn niet weg, maar ik kan hier wel een veel groter veld voelen dat mij kracht geeft, waarin mijn lot verbonden is. Hierdoor kan ik beter in beweging komen.

Het onderscheid tussen de psychodynamische laag en de systemische laag is belangrijk voor het niveau waarop je als systemisch coach/opsteller de interventie doet. Ga je aan de slag met de psychodynamische laag of met de systemische laag?

Systemisch niveau

Na de psychodynamische stap ontstaat de systemische laag. Hoe jij je verhoudt tot dat grotere veld. Het gaat hier om voorouders en alles wat zij hebben meegemaakt. Die laag bestaat ongeveer uit zeven generaties. Op dit niveau ontstaat de transformatie van blokkade naar verlangen. Mijn vroege schrik en angst zijn niet weg, maar ik kan hier wel een veel groter veld voelen dat mij kracht geeft, waarin mijn lot verbonden is. Hierdoor kan ik beter in beweging komen.

Het onderscheid tussen de psychodynamische laag en de systemische laag is belangrijk voor het niveau waarop je als systemisch coach/opsteller de interventie doet. Ga je aan de slag met de psychodynamische laag of met de systemische laag? 

 
Het is dus goed om te kijken naar het moment dat de ziel, het hart, het wezen van de vraagsteller echt rijp is om een nieuw perspectief in te nemen. Jij en de cliënt moeten dat allebei voelen

Verlangen / Doel

Vanuit die IK maak ik een reis. Ik wil meer liefde, een betere gezondheid, meer… Ik heb een bepaald thema, een bepaalde vraag. Ik heb een verlangen. Bij deze stap gaat het om een nieuw gewenst toekomstperspectief. Dus: wat wil ik? Wil de cliënt nieuwe klanten, nieuwe liefde of andere liefde, een gezond lichaam, enzovoort?

Blokkade

Vervolgens komt de volgende stap in beeld. Dat het me niet lukt om zo te leven, dat verlangen te leven, die liefde te leven, die gezondheid, dat werk, of wat het dan ook is. Ik kom een bepaalde belemmering, een blokkade tegen. Iets houdt me tegen.

Even vol in de blokkade zitten, en dat te voelen, is heel waardevol. Ik merk bijvoorbeeld dat wanneer ik in mijn relatie mijn blokkade ontken, er gedoe is samen. Op het moment dat ik verantwoordelijkheid neem, dat ik voel dat ik in mijn blokkade zit, hoe erg ook, en het vervolgens even benoem, dan is het in mijn relatie oké. Het helpt om je te realiseren dat je nooit helemaal klaar bent. Stap niet over die blokkade heen en probeer het goed te maken, maar erken dat je die blokkade tegenkomt. Wees er open over. Naar jezelf en naar je relatie, of met wie je dan ook gedoe hebt omdat jij een blokkade tegenkomt. Ook belangrijk is dat je de blokkades gaat herkennen als een valse loyaliteit naar je familiesysteem. Iedereen komt blokkades uit zijn familiesysteem tegen. Er zijn ook blokkades die je misschien meeneemt uit vorige levens. Die hoeven niet per se uit je familiesysteem te zijn. Uit opstellingen hebben we geleerd dat vooral het hartsgebied blokkades uit vorige levens opslaat. Mijn waarneming is dat blokkades in de rest van je lichaam uit je familiesysteem komen. Voel gewoon wat het is. Het is belangrijk dat je het helemaal kunt doorvoelen. Je hoeft niet in grote sprongen vooruit, neem kleine stapjes.

Krachtbron

Als ik besluit die blokkade echt aan te gaan, werkelijk in mezelf en mijn systeem af te dalen en te voelen waar die blokkade zit, kan die blokkade langzaam in een krachtbron veranderen, transformeren. Wat me voorheen tegenhield, wordt dan iets wat me steunt. De blokkade kun je zien als een blok ijs – het is star, log, zwaar, onbeweeglijk. Als dat ijs smelt, kan het water weer stromen en wekt het weer energie op – het wordt een energiebron. Stel, ik ben boos in mijn relatie. Boosheid creëert afstand. Maar als ik aandacht geef aan die boosheid en voel wat die boosheid me wil vertellen, dan blijkt dat ik eigenlijk behoefte aan verbinding heb. Het oude verhaal is dat ik op dat stuk kennelijk ooit gekwetst ben. Mijn overlevingsstrategie is: ‘Als ik nu boos doe word ik niet gekwetst.’ Het onbeweeglijke blok ijs. Maar waarom moet ik boos zijn terwijl ik behoefte heb aan verbinding? Jezelf die vraag stellen, de behoefte aankijken, helpt om de blokkade op te lossen (het smeltende ijs).

Al die innerlijke stappen zijn belangrijk.

‘Ik ben hier, hoe is het met mij?’

‘Oh, ik heb een verlangen.’

‘Wat wil ik eigenlijk echt?’

‘Oh, ik heb iets wat me tegenhoudt, dat kan ik voelen en ervaren. Ik ben bereid dat aan te gaan.’

Neem daar ruimte en tijd voor.

‘Jeetje, dat verandert in een krachtbron.’

En dan heb ik die krachtbron ervaren, gevoeld, dan wil het ergens naartoe stromen. Die krachtbron wil door mij heen stromen naar een doel(groep).

Vrucht / Resultaat

Dit archetype staat voor dat wat het gaat opleveren, het resultaat. ‘De vrucht’, noem ik dat, omdat het een organische optelling is van heel veel kleine momenten die leiden tot het uiteindelijke moment van groei, van resultaat. Soms lijkt er niets te gebeuren in de winter, maar komt er ineens een bloem in het voorjaar. Het is de nieuwe beweging die ontstaat. Het is de eerste stap op weg naar de droom. Naar nieuwe klanten, nieuwe liefde, een baby, een nieuw project. Het is echte groei. Het is de hernieuwde energie die vrijkomt na het werken aan de blokkade en het in verbinding komen met de krachtbron vanbinnen. Het is Batman die Gotham City bevrijt van alle criminelen.

Tijd, Kairos, hier-en-nu

Het is Hylke die dit boek voor jou en jouw cliënten schrijft na al zijn eigen blokkades te zijn aangegaan. Om het juiste moment te beschrijven waarop een appel rijp is, gebruiken we het Griekse woord Kairos. Soms is het goed niets te doen, geen opstelling, geen coaching, maar juist even de natuur zelf haar werk te laten doen. Kairos was de Griekse god van de gelegenheid. Zijn naam betekent zoiets als het beslissende moment waarop er gehandeld moet worden in een bepaalde situatie. Kairos gaat dus over het juiste moment. En dat heeft te maken met bewustwording, bewustzijn. Wat is dan dat juiste moment in de opstelling? Dat heeft te maken met een soort ‘rijpheid’. Als je te vroeg aan de boom schudt, blijft de appel nog hangen; als je te lang wacht, dan ligt hij te rotten op de grond. Op het moment dat je aan de boom schudt en de appel is net rijp, dan kun je hem opvangen. Je kunt hem meenemen om hem op te eten; hij heeft de juiste voedingswaarde. Dat schudden als de appel rijp is, is het Kairos-moment. Het is dus goed om te kijken naar het moment dat de ziel, het hart, het wezen van de vraagsteller echt rijp is om een nieuw perspectief in te nemen. Jij en de cliënt moeten dat allebei voelen. Wanneer is hij écht bereid? En dan niet alleen met zijn hoofd. Vaak hoor je mensen zeggen: ‘Ik wil graag dit en dat en dat!’, maar voel je in de onderstroom: dat willen ze helemaal niet. Herken je dat? Soms is het honderdtachtig graden anders. Dan wil hun hoofd wel, maar is hun wezen er nog niet aan toe.

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten.

 

PSStraks het nieuwe jaar gelijk goed beginnen? Voor je persoonlijke ontwikkeling starten we het jaar gelijk goed met de volgende workshops.

En voor je professionele ontwikkeling hebben we:

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!

 

PS2. Omdat mijn nieuwe boek Het Nieuwe Opstellen nu uit is geef ik op zaterdagmiddag 24 november een aangepaste versie van de workshop ‘Intuïtief Systemisch Coachen- Het Nieuwe Opstellen’ in Amsterdam, waarin je ook echt kennis maakt met Het Nieuwe opstellen en de basisprincipes leert van Systemisch Coachen. Klik hier voor meer info en om je aan te melden. Je krijgt dan natuurlijk ook het boek met een persoonlijke boodschap van mij erin geschreven. Na de workshop is er nog gelegenheid om het glas te heffen en na te praten. 🙂

PS3. Op 31 december gaat de prijs van de Jaaropleiding Familie en Organisatieopstellingen definitief omhoog. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden. Let op! Als je je t/m 22 november aanmeld (dus voordat masterclass daadwerkelijk start) ontvang je er online Masterclass ‘Intuïtief Systemisch Coachen – het nieuwe opstellen’ (t.w.v. 795 euro) er GRATIS als BONUS bij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OPSTELLINGEN ONTDEKKEN?

Ervaar thuis de kracht van intuïtief systemisch coachen en maak een doorbraak in werk, liefde en leven.

Download nu het thuisgids Thuisgids Opstellen. Dan ontvang je ook elke twee weken onze inspiratiemail.

 

 

 

 

 

[et_bloom_inline optin_id="optin_2"]

Gerelateerde Berichten

Lezen

Het Nieuwe Opstellen

Meer info >>

Geld Verdienen met je Roeping

Meer info >>

Van Spanning naar Spirit

Meer info >>

Luisteren

Muzieklijst

Er is een lijst op spotify waar Hylke ook nummers in zet die hij mooi vindt. De lijst heet Terug in je Lijf.

De metamorfose Podcast

Iris Sturgeon maakt de Metamorfose Podcast. Zij heeft een interview met Hylke gehad en deze is terug te luisteren via deze link.

Kijken

YouTube

Om alvast meer materiaal te bekijken kan je een kijkje nemen op ons Youtube kanaal.